Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

«Δεν επανασυστήνεται οθωμανική αυτοκρατορία»


Ο ΤΟΥΡΚΟΣΥπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αντικρούοντας τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της χώρας του ισχυρίσθηκε ότι δεν τίθεται θέμα επανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Φέροντας το παράδειγμα της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η Αθήνα πολέμησε κατά το παρελθόν εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας ενώ σήμερα Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν καλές σχέσεις.
Σε συνέντευξή του στην ΗaberturkΤVγια την εξωτερική πολιτική της χώρας του, είπε πως η Τουρκία όμως δεν κάνει τις επιλογές της βάσει των σχέσεων με τα άλλα κράτη αλλά βάσει των δικών της προτεραιοτήτων». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσέθεσε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου όχι για να αποκομίσει διπλωματικό γόητρο αλλά για να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα.


Εξάλλου, μιλώντας ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας για την Ανεκτικότητα, είπε πως οι κοινωνίες που εμφανίζουν ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα είναι εκείνες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβόμενες, παράλληλα, την ταυτότητα του κάθε ατόμου.

Για την επίτευξη αυτού του ιδανικού, συμπλήρωσε, τα κράτη μέλη του ΣτΕ καθοδηγούνται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεχόμενα συμβουλές και παραινέσεις από τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕCRΙ).

Οι προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της μη ανεκτικότητας και των διακρίσεων είναι πολλές, επεσήμανε ο κ. Νταβούτογλου, σημειώνοντας ότι οι διακρίσεις εξακολουθούν να είναι ακόμη διαδεδομένες στην Ευρώπη, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος, την εθνότητα ή την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την ιθαγένεια ή οποιονδήποτε άλλο λόγο.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP