Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Εγγύηση για την έρευνα και την διάσωση στο Αιγαίο η Ελλάδα


Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερης διαρκείας διακλαδική άσκηση «Έρευνας & Διάσωσης» "ΙΩΝΑΣ - 09" στην ευαίσθητη και υψίστης πανευρωπαϊκής, αλλά και διεθνούς σημασίας περιοχή του κεντρο-ανατολικού Αιγαίου πελάγους, παρά την αιφνιδιαστική και υψηλής επικινδυνότητας παραβίαση του εναερίου χώρου της εν λόγω ασκήσεως από τουρκικά μαχητικά που -εν προκειμένω- τελούσαν υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση.

Η " ΤΑΜΣ / ΙΩΝΑΣ - 09" είναι αεροναυτική άσκηση μεσαίας κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε από το «Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης» [Γ.Ε.ΕΘ.Α.], με την συνδρομή των «Γενικών Επιτελείων Ναυτικού και Αεροπορίας» [Γ.Ε.Ν. & Γ.Ε.Α.], αλλά και με την ενεργή συμμετοχή του «Λιμενικού Σώματος». Σκοπός της ασκήσεως και εφέτος είναι κάθε φορά να παρουσιάζεται η ικανότητα αντίδρασης του συστήματος «Έρευνας & Διάσωσης» [Ε–Δ] και του βαθμού εκπαίδευσης των εμπλεκομένων -σε αυτήν- δυνάμεων.


Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω άσκηση διεξήχθη στα ανοικτά της νοτίου Χίου και για την ακρίβεια, στην θαλάσσια περιοχή, καθώς και στον αντιστοίχως υπερκείμενο εναέριο χώρο του κεντρο-ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ Χίου και Σάμου.

Στην ΤΑΜΣ, εκτός του ΓΕΕΘΑ, των «Γενικών Επιτελείων» και των «Μειζόνων Επιχειρησιακών Σχηματισμών» [ΑΣ, ΑΤΑ, ΔΑΥ], συμμετείχε το «Λιμενικό Σώμα» με σκάφη του, καθώς και το «Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης» [ΕΚΣΕΔ].

Οι ασκούμενοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύο επεισόδια «Ε-Δ». Το μεν πρώτο αφορούσε στην Ε-Δ ατόμων τελούντα σε κίνδυνο στην θάλασσα μετά από αεροπορικό συμβάν και το δε δεύτερο, σε επιχείρηση «Ε-Δ» ατόμων εβρισκόμενα σε κίνδυνο μετά από ναυάγιο.

Στην ΤΑΜΣ συμμετείχαν 1 Φρεγάτα [Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ] με ένα οργανικό ελικόπτερο, 2 Κανονιοφόροι, 1 Α/Φ C-130, 2 Ε/Π τύπου SAR, 2 ζεύγη Μαχητικών Α/Φ F-16, προσωπικό της ΔΥΚ και 31 ΜΕΕ.

Την άσκηση παρακολουθήσαν επί της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» η ηγεσία των Ε.Δ. & πολλοί δημοσιογράφοι.

news.ert.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_6191.html#ixzz0XaDk4Ja9

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP