Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τουρκία: Καταθέσεις στρατιωτικών για τη «βαριοπούλα»


Ο διοικητής της τουρκικής Σχολής Πολέμου,Πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, κλήθηκε σήμερα να καταθέσει ως ύποπτος στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση "Βαριοπούλα", ενώ χθες οκτώ εν ενεργεία στρατιωτικοί αφέθησαν ελεύθεροι μετά από κατάθεση που κράτησε 12 ώρες.

Ο διοικητής της τουρκικής Σχολής Πολέμου,Πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, κλήθηκε σήμερα να καταθέσει ως ύποπτος στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση "Βαριοπούλα", ενώ χθες οκτώ εν ενεργεία στρατιωτικοί αφέθησαν ελεύθεροι μετά από κατάθεση που κράτησε 12 ώρες. Το σχέδιο προέβλεπε παρενόχληση ελληνικών αεροσκαφών στο Αιγαίο για να δημιουργηθεί πολεμική ατμόσφαιρα και να "εξασφαλισθεί" η κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικά μαχητικά.

Ακόμη, στο σχέδιο προβλέποντα πως, παρά την ένταση, δεν σημειώνονταν πτώση τουρκικού αεροσκάφους, Τούρκος πιλότος από το ειδικό σμήνος θα κατέρριπτε την κατάλληλη στιγμή τουρκικό αεροσκάφος.
Ο πτέραρχος Μπανανλί κατηγορείται για το ότι με προφορική εντολή του σημερινού κρατούμενου για την υπόθεση "Βαριοπoύλα" Πτέραρχου Ιμπραχήμ Φιρτίνα που ήταν το 2003 Διοικητής στην Ακαδημία Πολέμου, ετοίμασε το Σχέδιο Επιχείρησης Oraj (Καταιγίδα).
Έγγραφα που βρίσκονται στα χέρια της ανάκρισης δείχνουν ότι ο πτέραρχος Μπαλανλί σχεδίασε τα μέτρα που θα λαμβάνονταν αν δεν λειτουργούσε το σχέδιο Oraj.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης "Βαριοπούλα" κρατούνται στις στρατιωτικές Φυλακές Χασντάλ από τον Φεβρουάριο 29 εν ενεργεία Στρατηγοί, Πτέραρχοι και Ναύαρχοι .
Η κλήτευση έξι ακόμα αξιωματικών (μεταξύ των οποίων και ο Πτέραρχος Μπαλανλί) δημιουργεί μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων το φόβο για δεύτερο κύμα συλλήψεων ανώτερων αξιωματικών. Οι κατηγορούμενοι ανώτατοι αξιωματικοί μπορεί να αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις διοικήσεις που ασκούν σήμερα και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους επιτελικοί Συνταγματάρχες.
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν 364 Στρατηγούς , Πτέραρχους και Ναυάρχους, εκ των οποίων κρατούνται ήδη οι 29 (!), το 8 % δηλαδή.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63105291

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP