Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Κουβέντες Καφενείου, 1/6/2011


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑ μέρες ουσιαστικά ξεκληρίστηκε όλη σχεδόν η ηγεσία του τουρκικού ακροδεξιού Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP), με τις γνωστές θέσεις και βλέψεις για την Θράκη, έπειτα από την προβολή στο διαδίκτυο κάποιων βίντεο που δείχνουν μέλη του κόμματος σε... εξωσυζυγικές ερωτικές περιπτύξεις. Πέντε ανώτερα στελέχη του κόμματος στο οποίο ηγείται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί των «Γκρίζων λύκων» υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε από την μετάδοση των ροζ βίντεο, στα οποία οι εικόνες ήταν μεν... θολές αλλά αρκούσαν για να γίνει η ζημιά. Αυτό ήταν ένα δεύτερο κύμα παραιτήσεων από το κόμμα ενόψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα να φτάσουν συνολικά σε εννέα οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κόμματος που αποχώρησαν εξαιτίας του σεξουαλικού σκανδάλου.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για την περιοχή μας είναι ότι ανάμεσα στα στελέχη του παραιτήθηκαν ήταν και ένας παλιός μας γνώριμος: ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ντενίζ Μπουλούκμπασι, ο οποίος πριν μεταπηδήσει στην πολιτική ήταν ένας διπλωμάτης καριέρας με παρουσία και στην Ελλάδα – και ειδικότερα στην Θράκη. Οι περισσότεροι τον θυμούνται ως έναν από τους στόχους που βγήκαν ζωντανοί από επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Κάποιοι όμως ίσως να θυμούνται ότι αυτός, ως Νο2 της πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε τοποθετηθεί ως... τοποτηρητής στο Γενικό Προξενείο της Κομοτηνής αμέσως μετά την απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά να απελάσει τον τούρκο πρόξενο για προκλητικές δηλώσεις και ενέργειές του. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Μπουλούκμπασι, που ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Άγκυρας, έκανε λόγο για «συκοφαντίες και απειλές» με τις οποίες ασχολείται η τουρκική δικαιοσύνη, ενώ επισήμανε: «Παραιτούμαι από την Κεντρική Επιτροπή του ΜΗΡ, από την αντιπροεδρία του κόμματος και από την υποψηφιότητά μου ως βουλευτή, ώστε σε αυτό το διάστημα ως τις εκλογές της 12ης Ιουνίου 2011 να μην προκληθεί ζημία με βάση αυτές τις πλαστές και κατασκευασμένες κατηγορίες. Η δικαστική διερεύνηση θα αποκαλύψει τις σκοτεινές δυνάμεις του εσωτερικού και του εξωτερικού που κρύβονται πίσω από αυτήν την επίθεση. Είμαι σίγουρος πως το τουρκικό έθνος θα αχρηστεύσει αυτή την προδοτική επίθεση και θα στηρίξει το ΜΗΡ που αποτελεί την εγγύηση της Τουρκίας».

ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΗΤΑΝ μεγάλο για το κόμμα της τουρκικής ακροδεξιάς, καθώς δεν είναι τόσο το γεγονός ότι έχασε από υποψηφίους βουλευτές τα πιο προβεβλημένα στελέχη του. Είναι και το γεγονός ότι το σκάνδαλο με το ροζ βίντεο ακούμπησε στις ευαίσθητες χορδές των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων του, στους οποίους η οικογένεια μαζί με την πατρίδα αποτελούν ηθικές αξίες πρώτης γραμμής. Πώς λοιπόν να πάνε οι συντηρητικοί πολίτες να ψηφίσουν κάποιους που αποδεδειγμένα με αυτά τα ροζ βίντεο δείχνουν ότι δεν πιστεύουν αυτά που διακηρύττουν; Κάπως έτσι, λοιπόν, το MHP έχει πλέον λιγοστές πιθανότητες να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% που απαιτείται για να διατηρήσει τη θέση του στη βουλή. Και αν μείνει εκτός Βουλής, θα τρίβει ασφαλώς τα χέρια του ο Ερντογάν, το κόμμα του οποίου θα επωφεληθεί κερδίζοντας επιπλέον έδρες και κατακτώντας την απόλυτη πλειοψηφία στην καινούρια Εθνοσυνέλευση, κάτι που θα του επιτρέψει να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο Σύνταγμα.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ πρέπει να εξηγηθεί αυτή η εθνικιστική στροφή που τείνει να λάβει σε αυτήν την προεκλογική περίοδο το κυβερνών AKP. Δεν αρκεί μόνο να καταψηφιστούν οι εθνικιστές, αλλά να κερδηθούν και οι ψήφοι τους. Πάνω σε αυτήν την λογική λοιπόν και δεδομένης της σκληρής ρητορικής των ακροδεξιών για την Θράκη και τις «καταπιέσεις» της «τουρκικής» μειονότητας από τους «βάρβαρους» Έλληνες, ο Ερντογάν έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα για την εξασφάλιση ψήφων από τους συντηρητικούς ψηφοφόρος του MHP αλλά και από την πολυάριθμη κοινότητα των δυτικοθρακιωτών που έχουν μετακομίσει μόνιμα στην Τουρκία, μένουν εκεί και ψηφίζουν εκεί.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΥΤΟ εντάσσεται η παρουσία της Εμινέ Ερντογάν στην Ροδόπη την προπερασμένη Κυριακή, μαζί με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς και την δυτικοθρακιώτισσα σύζυγό του. Τυχαία νομίζετε ότι ήρθε να τιμήσει την μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ δυόμισι μήνες... πριν την επέτειο του θανάτου του, τάχα με την αφορμή της περιτομής των εγγονών του; Το μνημόσυνο παραδοσιακά γίνεται 24 Ιουλίου, αλλά τότε θα έχουν γίνει οι εκλογές. Τώρα έπρεπε να εφευρεθεί ένας λόγος για να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον του AKP για την Θράκη. Και εφευρέθηκε, αφού η οικογένεια του μακαρίτη πρώην βουλευτή Ροδόπης εμφανίστηκε πρόθυμη να δώσει αυτήν την απαραίτητη αφορμή. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η χήρα του Σαδίκ περιοδεύει αυτές τις μέρες στην Τουρκία και προπαγανδίζει το ενδιαφέρον της νυν κυβέρνησης για την Θράκη, όπως ανέφερε αναλυτικά χθες η στήλη με την συνάντηση της Ισίκ Αχμέτ με τον Νταβούτογλου στο Ικόνιο.

ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ η παρουσία της συζύγου του μακαρίτη πρώην βουλευτή Ροδόπης σε εκδήλωση για την μνήμη του Αχμέτ Σαδίκ και του αγώνα του για την «ανεξάρτητη Δυτική Θράκη» στην... Προύσα, περιοχή όπου όχι απλά υπάρχει αρκετά πολυάριθμη κοινότητα δυτικοθρακιωτών αλλά υπάρχει στα ψηφοδέλτια του AKP και δυτικοθρακιώτης υποψήφιος. Ο λόγος για τον Χακάν Τσαβούσογλου, την υποψηφιότητα του οποίου έχει αναφέρει πριν από αρκετές εβδομάδες η στήλη. Η Ισίκ Αχμέτ, επισκεπτόμενη το παράρτημα Προύσας του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» επισήμανε την σημασία που έχει δώσει η κυβέρνηση Ερντογάν στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και υποστήριξε ότι «πιθανή εκπροσώπηση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης από τον Χακάν Τσαβούσογλου θα είναι πολύ σημαντική».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ αυτή η μοναδική υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια του κυβερνόντος κόμματος στην Τουρκία που κατάγεται από την Δυτική Θράκη και διεκδικεί στις 12 Ιουνίου την εκλογή της στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Υπάρχει και ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου από τα Αρριανά, στενός συνεργάτης του Ερντογάν και πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του AKP στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο της Αδριανούπολης. Είναι αυτός που συνόδευσε προ δεκαημέρου την Εμινέ Ερντογάν στην Θράκη. Άλλωστε και αυτός, όπως και ο έτερος δυτικοθρακιώτης υποψήφιος, έχουν σχεδόν σίγουρη την εκλογή τους, αφού έχουν τοποθετηθεί από τον «καρντάση» Ερντογάν στις εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων...

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=145059&categoryid=16

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP