Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κλείνει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών


Μέχρι σήµερα η Τουρκία αρνούνταν να πάρει πίσω στο έδαφός της τους παράνοµους µετανάστες που εισέρχονταν στην Ελλάδα, επικαλούµενη και η ίδια το πρόβληµα του µεγάλου όγκου.

Ικανοποιημένες είναι Αθήνα και Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της διαπραγµάτευσης για τη συµφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, η οποία µετατρέπει το πρόβληµα της παράνοµης µετανάστευσης στα σύνορα σε ευρωπαϊκό και αναµένεται, όπως όλα δείχνουν, να επικυρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, πολύ κοντά σε συµφωνία επί του κειµένου, το οποίο θα συζητηθεί στο Συµβούλιο ∆ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Η Αθήνα είναι ικανοποιηµένη από το κείµενο, καθώς, όπως σηµείωναν οι ίδιες πηγές, καλύπτονται όλα τα τεχνικά και πολιτικά ζητήµατα που αφορούν την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σηµαντική κρίνεται και η αναφορά στα εξωτερικά σύνορα, αναφορά την οποία δεν ήθελε η τουρκική πλευρά.

Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα η Τουρκία αρνούνταν να πάρει πίσω στο έδαφός της τους παράνοµους µετανάστες που εισέρχονταν στην Ελλάδα, επικαλούµενη και η ίδια το πρόβληµα του µεγάλου όγκου και αρνούµενη να εφαρµόσει τη διµερή συµφωνία για την υποχρέωση επανεισδοχής που έχει υπογράψει µε την Ελλάδα, «φορτώνοντας» επί της ουσίας το πρόβληµα στην Αθήνα.

∆ιπλωµατικές πηγές έλεγαν ακόµη ότι η συµφωνία είναι σηµαντική και γιατί διευρύνει το πεδίο εφαρµογής όχι µόνο στα σύνορα µε την Τουρκία, αλλά και σε άλλα σηµεία (για παράδειγµα, στο Ιόνιο), ενώ θα ακολουθείται η διαδικασία επαναπροώθησης για όλους τους παράνοµους µετανάστες, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Υπογράµµιζαν ακόµη ότι «µε τη συµφωνία εµπεδώνεται το γεγονός ότι το πρόβληµα είναι ευρωπαϊκό και ευρωτουρκικό, γι’ αυτό και η επιτροπή θα στηρίξει µε κονδύλια την Τουρκία για την εφαρµογή και θα ενθαρρύνει ανάλογες συµφωνίες της Τουρκίας µε τρίτες χώρες».

Πάντως, δεν αποτελεί µυστικό ότι η Άγκυρα ζητεί ως αντάλλαγµα για την υπογραφή της συµφωνίας την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, αξίωση την οποία στηρίζει η Ελλάδα, αλλά όχι µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερµανία. Η συµφωνία θα έχει τριετή διάρκεια προσαρµογής, διάστηµα στο οποίο θα εφαρµόζονται οι υφιστάµενες συµφωνίες, συµπεριλαµβανοµένου του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας.

Newsroom ΔΟΛ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP