Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

“Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ”


Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς δεν αποκλείει λύση του Κυπριακού και επίσπευση της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

«Παρ’ όλο που πολλοί πιστεύουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα “παραλύσει” τις ευρω-τουρκικές σχέσεις για έξι μήνες, εγώ θεωρώ ότι η περίοδος αυτή θα αποτελεί μια ευκαιρία».

«Εχουμε συνηθίσει τις προφητείες της Κασσάνδρας, ώστε ένα αισιόδοξο σενάριο να φαίνεται παραμύθι», ανέφερε μιλώντας σε σεμινάριο που οργάνωσαν η Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Ας φανταστούμε -είπε- ότι το 2012 η Τουρκία θα κάθεται ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον πρόεδρο της “εναλλασσόμενης προεδρίας των Κυπριακών Κρατών”, προκειμένου να ανοίξει 12 κεφάλαια και να κλείσει άλλα έξι. Ας φανταστούμε επίσης ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου και της Τουρκίας και όλου του νησιού τετραπλασιάζεται σε έξι μήνες και ότι μικτές ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις επενδύουν στον τουρισμό».

«Έχουμε ένα χρόνο να δούμε αν η χώρα που φέρνει αναταραχή στην ΕΕ θα προτιμήσει να αφήσει μια ομάδα ανθρώπων να ζει στο νησί υπό καθεστώς αποκλεισμού ή υπό καθεστώς παγιωμένης ειρήνης», είπε ακόμα ο Τούρκος υπουργός, επαναλαμβάνοντας υπαινιγμό -που έχει διατυπώσει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες- για το ρόλο που παίζουν «άλλες χώρες» (η Γερμανία) και διαιώνιση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP