Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Eτήσιο "deal" 30$ δισ. Ιράν-Τουρκίας


Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να αυξήσει από τα 10 δισεκατομμύρια στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών του με την Τουρκία και να άρει όλους τους εμπορικούς φραγμούς στις μεταξύ τους συναλλαγές.

«Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μας ήταν πέρυσι 10 δισεκατομμύρια δολάρια, θέλουμε να τον αυξήσουμε στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και να αφαιρέσουμε όλα τα εμπόδια για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Mahmud Ahmadinejad, σε συνέντευξη που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του, Abdullah Gul.

Ο Ahmadinejad είπε πως τα κοινά συμφέροντα των δύο γειτονικών χωρών μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή σε έναν ισχυρό οικονομικό συνασπισμό. Παράλληλα, επεσήμανε πως η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρουμ και εξέφρασε την ελπίδα πως η Άγκυρα θα πράξει το ίδιο για το Ιράν.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην Τουρκία για την ευνοϊκή στάση της αναφορικά με τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν και επειδή κανόνισε να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ο τελευταίος γύρος των πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις» συμπλήρωσε.

Η Τουρκία και η Βραζιλία απέρριψαν πέρυσι την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και άσκησε πίεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων ως πρώτο βήμα για την άρση του αδιεξόδου.

Ο Ahmadinejad δήλωσε πως το Ιράν θέλει να χρησιμεύσει η Τουρκία ως μεσολαβητής στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο Abdullah Gul, επεσήμανε πως το Ιράν και η Τουρκία έχουν ειρηνικές και σταθερές σχέσεις εδώ και σχεδόν 400 χρόνια και υποσχέθηκε να διατηρήσει τη σχέση αυτή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επικέντρωσε τα σχόλιά του στις εξελίξεις στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικές χώρες, λέγοντας πως «η βούληση του λαού πρέπει να πραγματώνεται».

«Οι τελευταίες εξελίξεις δεν ήταν αναπάντεχες για μένα, ιδιαίτερα καθώς στη νέα εποχή της επικοινωνίας τίποτε δεν μπορεί να μένει πλέον κρυφό από το κοινό» δήλωσε ο Gul, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Ο πρώτος πολίτης της Τουρκίας συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στο Ιράν από τον υπουργό Εξωτερικών, Ahmed Davutoglu, και από 100 Τούρκους επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι δύο κυβερνήσεις αναμένεται ότι θα υπογράψουν κατά τις συνομιλίες αρκετές οικονομικές συμφωνίες, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Ayatollah Ali Hamenei, ενώ αύριο θα μεταβεί στην τουριστική πόλη Ισφαχάν, στο Κεντρικό Ιράν, και την Τετάρτη στη βορειοδυτική πόλη Ταμπρίζ, ένα βιομηχανικό κέντρο, όπου αναμένεται να συζητήσει για την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP