Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Στη φυλακή κορυφαίος στρατηγός στην Τουρκία για την υπόθεση «Βαριοπούλα»


Στην κορυφή της τουρκικής επικαιρότητας επανήλθαν οι υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα» στην Τουρκία με την προφυλάκιση απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιογράφων -ανάμεσά τους ο στρατηγός Τσετίν Ντογάν, υπ' αριθμόν ένα κατηγορούμενος στην υπόθεση «Βαριοπούλα», καθώς και ο αρθογράφος της εφημερίδας Hurriyet Σονέρ Γιαλτσίν.

Η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση, που φέρνει αντιμέτωπους το στρατό με την ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχιστεί στις 14 Μαρτίου, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές -στις οποίες αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη διαδοχική θητεία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Ως προς την εξέλιξη της δίκης, το περασμένο Σάββατο είχε εκδοθεί ένταλμα προφυλάκισης για 163 αξιωματικούς, εκ των οποίων οι 102 είναι εν ενεργεία.

Τη Δευτέρα οδηγήθηκε στη φυλακή ο πρώην διοικητής της Α' Στρατιάς, στρατηγός ε.α. Τσετίν Ντογάν, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι ο υπ' αριθμόν ένα κατηγορούμενος στην υπόθεση «Βαριοπούλα».

Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι το 2003 επιχειρήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή πολυδιάστατο σχέδιο αποσταθεροποίησης με απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Και αυτό στο πλαίσιο της Α' Στρατιάς.

Ο Ντογάν προτού οδηγηθεί στη φυλακή δήλωσε ότι η δίκη «δεν έχει καμία νομική βάση» και ότι «δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία». Οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι συνωμότησαν κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι το σχέδιο «Βαριοπούλα» -που περιλάμβανε τη δημιουργία έντασης με την Ελλάδα- ήταν πολεμική άσκηση που είχε παρουσιαστεί σε στρατιωτικό σεμινάριο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Τουρκίας έκαναν, εν τω μεταξύ, έφοδο τη Δευτέρα και στα γραφεία ειδησεογραφικής ιστοσελίδας στην Κωνσταντινούπολη. Συνελήφθησαν ο διευθυντής του δικτυακού τόπου και αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet, Σονέρ Γιαλτσίν, και άλλα τρία άτομα.

Ο δικτυακός τόπος είχε αναρτήσει την Κυριακή μία είδηση σχετικά με τις «ύποπτες» συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε βρεθεί στρατιωτικό υλικό σε έρευνες στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκενεκόν».

Ο δικτυακός τόπος είχε αναρτήσει εικόνες από Αμερικανούς, οι οποίοι δύο μέρες πριν από τις έρευνες εκπαίδευσαν Τούρκους αστυνομικούς. «Οι εικόνες αυτές θα αλλάξουν την πορεία της υπόθεσης Εργκενεκόν» ανέφερε ο ιστοχώρος.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP