Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η υποκρισία των Τούρκων για δήθεν σωστή φύλαξη των συνόρων τους


Του Χρήστου Μηνάγια
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται εκτενής αναφορά στα τουρκικά ΜΜΕ για το θέμα της φύλαξης των συνόρων λόγω της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετήσει φράκτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο στην περιοχή της Ορεστιάδος. Εντύπωση προκαλεί ότι οι κάτοικοι του τουρκικού χωριού Μποσνάκιοϊ της Αδριανούπολης, που βρίσκεται απέναντι από την περιοχή που πρόκειται να τοποθετηθεί ο φράκτης, αντιμετωπίζουν με μεγάλη ευχαρίστηση την εν λόγω απόφαση της Ελλάδος διότι με τις μέχρι τώρα ενέργειες της χώρας τους δεν αισθάνονται ούτε ασφαλείς και ούτε είναι ήσυχοι.

Ωστόσο, ο νομάρχης Αδριανούπολης Gökhan Sözer αγνοώντας προφανώς τις έμμεσες
αποδοκιμασίες κατοίκων του νομού που διοικεί ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα για τα μέτρα που θα λάβει δεν θα ρωτήσει εμάς. Η Ελλάδα δεν επαγρυπνά στα σύνορά της όπως εμείς. Εμείς κάθε 3 χιλιόμετρα έχουμε και ένα φυλάκιο. Συνακόλουθα δε, πέραν των μονάδων συνόρων υπάρχει η αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή. Όμως στην απέναντι πλευρά δεν βλέπουμε τόσο έντονα μέτρα. Ίσως γι’ αυτό το λόγο βάζουν φράκτη. Λόγω της τουρκικής νομοθεσίας αλλά και διεθνών αιτιών οι λαθρομετανάστες δεν μπορούν να φυλακισθούν. Τα
άτομα που συλλαμβάνονται κρατούνται σε κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών και κατόπιν είτε απελαύνονται στις χώρες τους είτε αφήνονται ελεύθεροι. Όμως ο αριθμός αυτών που απελαύνονται είναι πολύ μικρός.»


Πρέπει να τονισθεί ότι εκτός από τα φυλάκια, την αστυνομία και τη στρατοχωροφυλακή που αναφέρει ο νομάρχης Αδριανούπολης, στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης υπάρχει και η 1η τουρκική στρατιά με δύναμη 100.000 ατόμων περίπου, η οποία αποτελείται από 3 σώματα στρατού, 1 τεθωρακισμένη μεραρχία, 1 μηχανοποιημένη μεραρχία, 7 μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, 4 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, 2 συντάγματα πυροβολικού και 2
συντάγματα μηχανικού. Επομένως, εκτός από τη διαφθορά που είναι δεδομένη και έχει υπάρξει πλήθος σχετικών δημοσιευμάτων, αποτελεί κοινό μυστικό, ότι η αδράνεια των τουρκικών αρχών σχετικά με την πλημμελή φύλαξη των συνόρων στην ελληνοτουρκική μεθόριο σχετίζεται άμεσα με τη διαχρονική εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας έναντι της χώρας μας και κατ’ επέκταση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως δεν πρέπει να αποκλείσουμε και την περίπτωση οι Τούρκοι να είναι και ανίκανοι να φυλάξουν τα σύνορά τους σύμφωνα πάντα και με τις θέσεις του βουλευτή Hasan Erçelebi του κόμματος DSP κατά τη διάρκεια επερώτησης του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 28-12-2010 όπου ανέφερε τα εξής: «Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και επί συνόλου 10.765 χιλιομέτρων τα 2.949 χιλιόμετρα είναι χερσαία σύνορα. Σχετικά με το θέμα της φύλαξης των συνόρων δεν μπορούμε να πούμε ότι μέχρι τώρα έχουμε λάβει
σοβαρά μέτρα. Μόνο τα μέτρα ασφαλείας που έχουμε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας θα μπορούν να θεωρηθούν ότι βρίσκονται σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Αποτελεί αυτοσεβασμό για μια χώρα η φύλαξη των συνόρων της διότι σύνορα που δεν φυλάσσονται δεν θεωρούνται σύνορα. Γι’ αυτό εμείς ως Τουρκική Εθνοσυνέλευση είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάθε είδους μέτρο για να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Σήμερα μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας; Είναι δύσκολο να ειπωθεί ΝΑΙ;;». Ομολογούν δηλαδή, ότι τα σύνορα με τη Συρία φυλάσσονται διότι φυσικά τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, φαινομενικά, έχουν επιλυθεί. Κατόπιν των παραπάνω, άσχετα με το αν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, οι μόνοι που δεν δικαιούνται να ομιλούν είναι οι Τούρκοι, διότι από μόνοι τους αυτοαναιρούνται και δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

(Ο Χρήστος Μηνάγιας είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τουρίκη και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πρωτογενείς τουρκικές πηγές, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τον τουρκικό στρατό και το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου «Στρατηγικό Βάθος: Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας».)

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP