Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Προκαλούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο


Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν να αναχαιτίσουν ελικόπτερο Super Puma, στην ευρύτερη περιοχή του Φαρμακονησίου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, την Τετάρτη στις 9.15, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, στην οποία συμμετείχαν η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» και ένα ελικόπτερο Super Puma, η μεν κανονιοφόρος παρενοχλήθηκε από τουρκική ακταιωρό, το δε ελικόπτερο από ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε δεσμευτεί για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επιχείρησης από την Τρίτη, με notam που είχε εκδώσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης.

Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν αμέσως τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία εγκατέλειψαν το FIR Αθηνών στις 9:22, πετώντας σε χαμηλό ύψος, πάνω από το Φαρμακονήσι.

Λίγη ώρα αργότερα, τα δύο τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν ξανά στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν και πάλι σχέδιο πτήσης, για να αναχαιτιστούν εκ νέου από τα ελληνικά μαχητικά και στις 9:55 εγκατέλειψαν το FIR Αθηνών πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από το Αγαθονήσι.

Στις 12.17 σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών, μεταξύ Χίου και Σάμου, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως. Τα ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη μετά από εμπλοκή. Δύο από τα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη, τύπου F-4 εγκαταλείποντας μαζί με τα υπόλοιπα το FIR Αθηνών στις 12.39, πέταξαν σε ύψους 6 χιλιάδων ποδών, πάνω από το Φαρμακονήσι.

Όπως γίνεται πάντα τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Εξωτερικών, για να προβεί στις σχετικές ενέργειες προς τους Διεθνείς Οργανισμούς.

Το βράδυ της Τρίτης, τρεις ώρες μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Αγαθονήσι, τουρκικά αεροσκάφη απείλησαν ελληνικό ελικόπτερο με αναχαίτιση.

«Οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή του Φαρμακονησίου - Αγαθονησίου είναι απαράδεκτες. Παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έχω δώσει οδηγίες για να πραγματοποιηθούν τα σχετικά διαβήματα» σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, υπογράμμισε: «Οι συνεχιζόμενες και εντεινόμενες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αποτελούν καθαρή και επικίνδυνη πρόκληση. Η έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και η υποβάθμιση των προκλήσεων οδηγούν σε αποθράσυνση των Τούρκων».

«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Δεν αρκούν τα διαβήματα προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εντείνει την επαγρύπνηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου» συμπλήρωσε.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP