Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009




Μετά τις «αποκαλύψεις» της Εφημερίδας «Τelegraph», που πρόσφατα μεταφέραμε, σχετικά με προβλέψεις για βίαιη εξέγερση λαθρομεταναστών σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα (…), τη σκυτάλη της δημιουργίας σχετικού «κλίματος» στη διεθνή κοινή γνώμη, πήρε η πασίγνωστη εφημερίδα “International Herald Tribune”, που αποκαλείται χαρακτηριστικά η «Φωνή της Αμερικής» στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Συγκεκριμένα πριν από μία εβδομάδα (6-1-2009), η εφημερίδα επέλεξε κάποια Niki Kitsantonis, η οποία, σε μια απίστευτη εκτενή «ανταπόκρισή» της από τις όμορφες και ακριτικές Καστανιές του Έβρου, με τίτλο «Land mines and a perilous crossing into Greece» (Νάρκες ξηράς και ένα επικίνδυνο πέρασμα στην Ελλάδα) αναφέρεται στην είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα μας, μέσω των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων, όπου διατρέχουν τον κίνδυνο απώλειας της ζωής τους εξαιτίας των ναρκοπεδίων!!

Ειδικότερα, αναφέρει ότι στον Έβρο χάνονται οι λαθρομετανάστες και τα όνειρά τους, χωρίς την παραμικρή όμως αναφορά στη φονική εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, τις Ναπάλμ, τις εκτελέσεις, τους βιασμούς και τους μέχρι τώρα Αγνοουμένους, καθώς και στην παρανοϊκή συμπεριφορά και τους φρενήρεις εξοπλισμούς της σημερινής Τουρκίας, που διαρκώς παραβιάζει τα σύνορα της Ελλάδος, μεταφέροντας ακόμη και με κρατικά της σκάφη λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, όπως έχουν καταγράψει αδιάψευστα βίντεο των ελληνικών αρχών, ενώ σπρώχνει επάνω στα ελληνικά αμυντικά ναρκοπέδια στρατιές αθώων ξένων λαθρομεταναστών, προκειμένου να τα εντοπίσει και να τα αχρηστεύσει, εκθέτοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα στη διεθνή κοινή γνώμη, προκειμένου να αρθεί αυτό το σοβαρό ναρκο-κώλυμμα στα επιθετικά χερσαία σχέδιά της, που στοχεύουν τη Θράκη, καθώς ταυτόχρονα η Άγκυρα έχει εντείνει την προπαγάνδα και τον εκφοβισμό, την εξαπάτηση και την εκμετάλλευση, πολλών εκ των εκεί διαβιούντων Ελλήνων Μουσουλμάνων χωρικών!
ΤΑ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ
Έτσι η εφημερίδα τονίζει πως ένα μεγάλο ρεύμα απελπισμένων, από την Ασία, την Αφρική, και τις ενδιάμεσες περιοχές, προσπαθεί καθημερινά να εισέλθει στην Ευρώπη, η οποία προσφέρει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί ωστόσο που προσπαθούν να εισέλθουν από εδώ στην οχυρωμένη Ευρώπη πέφτουν συχνά θύματα των χειρότερων διενέξεων της ηπείρου. Τα χερσαία σύνορα, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μήκους 182 χιλ., τα ανατολικότερα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φρουρούνται από το στρατό, ενώ μια περιοχή 11 χιλιομέτρων είναι ναρκοθετημένη, κατάλοιπο της διαμάχης, μεταξύ των δύο χωρών, το 1974, για την Κύπρο. Τότε οι ελληνικές αρχές είχαν τοποθετήσει 25.000 αντιαρματικές, και κατά προσώπων, νάρκες, σε αυτή τη δυσπρόσιτη περιοχή, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να αποτρέψει την προσπάθεια της Αθήνας να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα.
ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι άνθρωποι πέθαναν στα ναρκοπέδια του Έβρου, στα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Τα πιο πρόσφατα θύματα ήταν τέσσερις Γεωργιανοί, τον Σεπτέμβριο. Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας κατέγραψε 35 νεκρούς και 28 τραυματίες από το 2000 και εφεξής, ενώ 31 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διαδικασία αποναρκοθέτησης. Η Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών, μια μη-κυβερνητική οργάνωση που εποπτεύει την εφαρμογή της Συνθήκης της Οττάβας, του 1997, για την απαγόρευση αυτού του οπλικού υλικού, κατέγραψε 66 νεκρούς και 44 τραυματίες, για την ίδια περίοδο, ενώ θεωρεί ότι ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος. Όπως ανέφερε η Louisa O’ Brien, εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Αθήνα «είναι δύσκολη η διακρίβωση των νεκρών, καθώς δεν δημοσιοποιούνται πάντοτε».
Ο Παναγιώτης Βλαχινός, του οποίου η εταιρεία PASS Defense, διεξήγε την αποναρκοθέτηση διαφόρων περιοχών, στα βορειοδυτικά της χώρας, από χιλιάδες νάρκες, της εποχής του 2ου παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε στην Ελλάδα, δήλωσε και αυτός ότι «όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής πολλοί θάνατοι δεν έχουν καταγραφεί από τις αρχές».
Οι περισσότεροι από τα πιο πρόσφατα θύματα στον Έβρο, σύμφωνα με την οργάνωση κατά των ναρκών, είναι Ιρακινοί που προσπαθούν να εισέλθουν στη δυτική Ευρώπη. Επτά Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, τραυματίσθηκαν θανάσιμα τον Δεκέμβριο στην Κύπρο, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την πράσινη γραμμή του ΟΗΕ, η οποία παραμένει ναρκοθετημένη, μεταξύ της ελληνικής και της «τουρκικής» πλευράς.
ΟΙ ΝΑΡΚΕΣ
Το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε, ότι υπάρχουν ακόμη στο Έβρο 3.348 νάρκες, αλλά θα απομακρυνθούν μέχρι το 2010. Η οργάνωση για την απαγόρευση των ναρκών υπολογίζει ότι υπάρχουν 7.224 νάρκες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δύο χώρες διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη: 1,5 εκ. η Ελλάδα και 2,5 εκ. η Τουρκία.
O THOMAS HAMMARBERG ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Τον προηγούμενο μήνα, ο Thomas Hammarberg, ο Σουηδός επιτετραμμένος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πραγματοποίησε επίσκεψη, σπάνια για ξένο αξιωματούχο, στην περιοχή του Εύρου, όπου υπάρχουν διάφορα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών. Το σημαντικότερο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο του Έβρου φιλοξενεί 400 άτομα για τρεις περίπου μήνες. Σε ένα κοντινό κατάλυμα της αστυνομίας κρατούνται 100 επιπλέον άτομα. Οι λαθρομετανάστες στέλνονται, όλοι σχεδόν, στο τέλος, στην Αθήνα, με ένταλμα απέλασης να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Αρκετοί από αυτούς διαφεύγουν και καταλήγουν στα διαρκώς αυξανόμενα γκέτο της πρωτεύουσας.
Ο Thomas Hammarberg, που αποκάλεσε τα ναρκοπέδια «μια πιθανή απειλή για τους απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη», δήλωσε σοκαρισμένος από το γεγονός ότι «κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται για την αποφυγή αυτών των θανάτων». Οι νάρκες θα πρέπει να απομακρυνθούν σύντομα, ενώ η ασφάλεια θα πρέπει να κατοχυρωθεί με περισσότερες περιπολίες και με καλύτερη οχύρωση.
Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Ο αριθμός των κρατούμενων λαθρομεταναστών (η αστυνομία τους υπολογίζει στους 13.605 για το 2008) φανερώνει ένα συνεχές κύμα ανθρώπων που προσπαθεί να διασχίσει τον ποταμό Έβρο και την περιοχή των 11 χιλ., όπου και οι δύο όχθες του ποταμού βρίσκονται στην Τουρκία (;).
Μολονότι η άφιξη χιλιάδων λαθρομεταναστών στα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, προσελκύει μεγαλύτερη προσοχή, οι διάφοροι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι στο Έβρο ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Ο Δανιήλ Εσδράς, ο επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, επεσήμανε ότι πρόκειται για «ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία εισόδου στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι αρκετοί από τους λαθρομετανάστες πνίγονται, διασχίζοντας το ποτάμι, καθώς οι λαθρέμποροι, αφού λάβουν τα χρήματα για τη συνοδεία των λαθρομεταναστών, διατρυπούν τις βάρκες για να τις βυθίσουν. Ο επόμενος κίνδυνος είναι οι νάρκες.
ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΣΤΑ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ
Ο Ελληνικός Στρατός δηλώνει ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να απομακρύνει τον κίνδυνο από άλλους λαθρομετανάστες. Τα ναρκοπέδια προστατεύονται από διπλά συρματοπλέγματα, ύψους 1,7 μέτρων, στα οποία επικρέμονται προειδοποιητικές πινακίδες, πορτοκαλί χρώματος, με τη λέξη «νάρκες» γραμμένη στα αγγλικά και ελληνικά ή με την ένδειξη μιας νεκροκεφαλής. Χωρίς φωτισμό οι ενδείξεις δεν είναι ορατές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει σύγχυση: Ένας στρατιωτικός που εργάζεται στην αποναρκοθέτηση έδειξε σε δημοσιογράφο, χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από το κινητό τηλέφωνο συναδέλφου του, με τη διάσωση 8 Ιρανών, μεταξύ των οποίων και ενός μωρού, από ένα ναρκοπέδιο, όπως επεσήμανε «είχαν πετάξει τα πανωφόρια τους πάνω στα συρματοπλέγματα και πήδηξαν μέσα, όταν άκουσαν το θόρυβο στρατιωτικού οχήματος». Κάποιοι λαθρομετανάστες συγχέουν τα συρματοπλέγματα των ναρκοπεδίων με τα συνοριακά συρματοπλέγματα. Πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με έκθεση τοπικών γιατρών του 2006, μεταφέρονται σε νοσοκομεία, ισχυριζόμενοι ότι οι δουλέμποροι τους έδωσαν οδηγίες να μη λαμβάνουν υπόψη τους τα συρματοπλέγματα και τις ενδείξεις.
Ο Εσδράς επεσήμανε ότι πρόκειται για συνήθεις πρακτικές των δουλεμπόρων: είναι προτιμότερος για τους δουλεμπόρους ο θάνατος των λαθρομεταναστών, καθώς εάν συλληφθούν θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες στην αστυνομία. Αστυνομικοί της περιοχής, μιλώντας ανωνύμως, επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Ο στρατός δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος. Ο συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Τόμκας, που διοικεί τη στρατιωτική μονάδα στη συνοριακή περιοχή των Καστανιών, επεσήμανε ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί μπαίνουν στο ναρκοπέδιο, υπάρχει δρόμος εκεί»(!!!).
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΩΝ
Ο Guma Nhdikumana, ένας 36χρονος από το Burundi, ο οποίος έχασε το ένα του πόδι και δύο φίλους στο ναρκοπέδιο του Έβρου, το 2003, δήλωσε ότι δεν είχε παρατηρήσει καμιά απειλή: «είχαμε πιστέψει ότι το συρματόπλεγμα ήταν για την προστασία κάποιου αγροτεμαχίου και ότι υπήρχαν ενδείξεις για τη διέλευση τρένων». Ο Guma Nhdikumana απέκτησε το καθεστώς του πρόσφυγα το 2006 και τώρα ζει σε φιλικό σπίτι στην Αθήνα, λαμβάνοντας αναπηρική σύνταξη 270 ευρώ, το δίμηνο.
Η κατάληξη ωστόσο άλλων τραυματιών παραμένει άγνωστη. Όπως δήλωσε η Louisa O’ Brien «καταγράψαμε μόλις 5 διασωθέντες από τους δεκάδες που τραυματίσθηκαν. Πιστεύω ότι οι υπόλοιποι απελάθησαν». Αξιωματικοί της αστυνομίας και του στρατού δεν απαντούν ευθέως σε αυτές τις κατηγορίες. Το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ότι οι αιτήσεις ασύλου από ανάπηρους λαθρομετανάστες έχουν πάντα υψηλή προτεραιότητα και ότι δεν εφαρμόζεται η απέλαση σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο νομάρχης Εύρου, Νικόλαος Ζαμπουνίδης επεσήμανε ότι «επιδεικνύουμε το μεγαλύτερο δυνατό ανθρωπισμό».
«ΞΗΛΩΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ»
Ο Thomas Hammarberg που ασκεί συμβουλευτικό ρόλο σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε ασαφή και ανεπαρκή, ώστε να βοηθηθούν οι αρχές των παραμεθόριων περιοχών. Πρώτα απ’ όλα, ωστόσο, δήλωσε, ο στρατός θα πρέπει να απομακρύνει τις νάρκες, άμεσα: «δεν πρόκειται πλέον για ένα αποκλειστικά στρατιωτικό πρόβλημα, αλλά για το θάνατο ανθρώπων». Το κείμενο συνοδεύεται με φωτογραφία, από την επίσκεψη του Thomas Hammarberg στο ναρκοπέδιο στην περιοχή των Καστανιών του Εύρου, συνοδεία Έλληνα Αξιωματικού και από χάρτη της Ελλάδας, όπου επισημαίνεται η παραμεθόριος περιοχή του Εύρου και ο ομώνυμος ποταμός.
ΣΤΗΝΕΤΑΙ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
Τέλος, κατά πληροφορίες μας αναμένεται, τις μέρες αυτές, μεγάλη καμπάνια εναντίον της Ελλάδας για το θέμα αυτό, σε ολόκληρη την Ευρώπη, και θα καταγγέλλονται οι άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανηλίκων και θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι λαθρομετανάστες να καταθέτουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής, στην οποία φθάνουν και συγκριμένα την ΕΛΛΑΔΑ!!! Θα γίνεται και ειδική αναφορά για τους Αλβανούς παράνομους μετανάστες!!!
Ταυτόχρονα, και ενώ θα διοχετεύεται ένα νέο κύμα αθλίων και δυσμενών εντυπώσεων κατά της Ελλάδος και θα ζητείται να τεθεί υπό «αποστρατικοποίηση» στην ουσία η ελληνική πλευρά του Έβρου, ανοίγοντας το δρόμο προς τους παρανοϊκούς στρατηγούς της Τουρκίας, οι οποίοι θερμαίνουν ήδη επικίνδυνα τη στρατιωτική μηχανή τους σε αέρα, στεριά και θάλασσα, θα προκαλείται ένα εσωτερικό κύμα οργής, αγανάκτησης και ανθελληνισμού, με διαδηλώσεις και καταστροφές από ξένους, που μπορεί να πάρουν τη μορφή «εξέγερσης», σε περίπτωση που κάποιο προβοκατόρικο «χέρι» σημαδέψει επίτηδες κάποιον ή κάποιους, αυτή τη φορά, άτυχους λαθρομετανάστες… που δεν αποκλείεται να είναι ειδικά «Αλβανοί»…

Του Λάμπρου Παπαντωνίου
Από το Νοιάζομαι

Σχόλιο ιστολογίου: Το να αφοπλίζεται ένα κράτος απέναντι στην επιθετική πολιτική ενός κράτους, όπως η Τουρκία, που έχει σαν σταθερό στόχο και επί σειρά δεκαετιών προσπαθεί να βρει την κατάλληλη στιγμή για να σου επιτεθεί και να σου αποσπάσει εδαφικές περιοχές, μπορεί επιεικώς να χαρακτηρισθεί ως ηλιθιότητα. Ο εξαναγκασμός της χώρας μας στο να υποκύψει στις "ορέξεις" και τον "εκ μακρόθεν" ανθρωπισμό των χωρών της δύσης, είναι κάτι ανεπίτρεπτο. Κανείς, μα κανείς δεν επιθυμεί τους θανάτους ανθρώπων που προσπαθούν να βρούνε μία νέα πατρίδα και ένα καλύτερο αύριο, αλλά κανείς επίσης δεν μπορεί να ανοίγει τις πόρτες εισόδου για τον οποιονδήποτε επιβουλέα. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στην χώρα μας πως η Τουρκία δεν θα εκμεταλλευθεί την κατάσταση αυτή και δεν θα επιτεθεί σε εδάφη τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος θα χάσουν τα αμυντικά τους στηρίγματα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP