Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

"Αναγνωρίστε επιτέλους τη Γενοκτονία των Αρμενίων". Άρθρο της Pravda για Τουρκία.


Η Τουρκία εύχεται να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία δυναμική ,μοντέρνα,σφρυγιλή νέα χώρα. Έχει κάθε δικαίωμα να παρουσιάζει έτσι την αίτησή της. Εντούτοις πριν το κάνει αυτό πρέπει να τελειώνει με το παρελθόν της, αναγνωρίζοντας τα λάθη της και να προχωρήσει μπροστά. Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχτηκε κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας ήταν η Γενοκτονία των Αρμενίων,την οποία η Τουρκία αρνείται.

Τι ακριβώς προσπαθεί να αρνηθεί. Γενοκτονία ορίζεται η σκόπιμη και συστηματικά εξόντωση ολόκληρης ή ενός μέρους μιας εθνότητας,μιας θρησκείας ή μιας εθνικής ομάδας.Mια σφαγή μια γενικευμένη πράξη μαζικής δολοφονίας.

24 Απριλίου 1915, είναι γενικά αποδεκτό,ότι προσδιορίζεται ως η ημερομηνία που η Γενοκτονία άρχισε και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια,αλλά και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1,5 εκατομμυριού Αρμενίων. Στη πραγματικότητα βέβαια ο διωγμός τους είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τον 14ο και το 15ο αιώνα.

Οι ελπίδες των Αρμενίων μετά τη νίκη των Ρώσων εναντίον των Τούρκων το 1877 αποδείχτηκαν φρούδες .Πίστεψαν ότι οι Ρώσοι θα κρατούσαν τις περιοχές των Αρμενίων και θα υποχρέωναν τον Σουλτάνο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οι Βρετανοί διαφώνησαν και το αποτέλεσμα ήταν ο Σουλτάνος να εξαπολύσει το πρώτο κύμα σφαγών εναντίον των Αρμενίων,το 1895 και το 1896. Σφαγές σ΄όλη την επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,μεταξύ των οποίων και το Ερζερούμ. Απολογισμός; 300.000 νεκροί

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία μπήκε στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο,στο πλευρό του Άξονα και ενεπλάκη σε νέο πόλεμο με τη Ρωσία. Έχασε και πάλι και αμέσως κατηγορήθηκαν οι Αρμένιοι για την ήττα. Τα τάγματα εργασίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά.Σ΄ αυτά θανατώθηκαν χιλιάδες Αρμένιοι.
24 Απριλίου 1915. «Κόκκινη Κυριακή». 250 ηγετικά στελέχη των Αρμενίων συλλαμβάνονται. Η Γενοκτονία έχει αρχίσει. Μάρτυρες όπως ο Aitan Belkind έκαναν λόγο για 5000 Αρμένισες οι οποίες πυρπολήθηκαν! Ήταν ο συντομότερος τρόπος εξόντωσης γυναικών και παιδιών!

Ο αμερικανός πρόξενος της Τραπεζούντας ανέφερε ότι «πολλά από τα παιδιά τα έβαλαν στις βάρκες και τα πέταξαν ανοιχτά στη θάλασσα»! Ως πρόδρομος των μεθόδων που χρησιμοποίησαν οι Ναζί,οι Τούρκοι εξόντωσαν χιλιάδες Αρμένιους μεταξύ των οποίων και παιδιά εμβολιάζοντάς τους με τη βία τυφοειδή πυρετό.

Η Γενοκτονία εξαπλώθηκε αστραπιαία σ΄ όλη την επικράτεια. Αρπαγές περιουσιών, εξώσεις από τα προγονικά σπίτια τους,δολοφονίες,λεηλασίες,βιασμοί. Όλα στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας». Ο αμερικανός πρόεδρος Θ.Ρούσβελτ το περιέγραψε ως το μεγαλύτερο έγκλημα του πολέμου!

Οι πορείες θανάτου ήταν ένας ακόμη τρόπος μαζικής εξόντωσης Αρμενίων.Όσοι,λίγοι επέζησαν μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Συρία.

Τώρα αν αυτό δεν είναι Γενοκτονία,τότε τι είναι; Γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα λάθη της είναι ένα ερώτημα. Και φυσικά υπάρχει και το ζήτημα του επαναπατρισμού των Αρμενίων στην κλεμένη γη τους,το οποίο είναι ζήτημα που απασχολεί το διεθνές δίκαιο.

Timothy Bancroft-Hinchey.
Pravda.Ru

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP