Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Ο Παπανδρέου ήρθε ¨θερμά¨ στο Ερζερούμ και ψύχρανε τον αέρα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπανδρέου μετέχοντας στην 3η Σύνοδο των πρέσβεων στο Ερζερούμ, κατά την ομιλία του έδωσε σκληρά μηνύματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχετικά με το Κυπριακό θέμα είπε πως ¨Για όσο διάστημα συνεχίζεται η κατοχή στην Κύπρο η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.¨. Αναφερόμενος ο Παπανδρέου στον εναέριο χώρο είπε ¨Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία ; Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα¨. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μετείχαν στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών και στην 3η Σύναξη των πρέσβεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του που έκανε εδώ, μίλησε σκληρά σχετικά με τις πτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Ο Παπανδρέου μίλησε λέγοντας ¨8 τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από ένα μικρό ελληνικό νησί. Ποιο είναι το νόημα αυτού ; Τι θέλει να αποδείξει η Τουρκία ; Οι κινήσεις αυτές δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο Αιγαίο¨.

Ο Παπανδρέου είπε : ¨Μπορεί για την Τουρκία αυτές οι κινήσεις να είναι ρουτίνα, αλλά για την Ελλάδα δεν είναι. Αυτές οι κινήσεις επιφέρουν ένταση ανάμεσα μας. Αν πραγματικά η Τουρκία εννοεί ότι θέλει την ειρήνη πρέπει να σταματήσουν¨.

Ο Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως ¨Για όσο συνεχίζεται η κατοχή στην Κύπρο η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.¨.

Ο Ερντογάν απάντησε στον Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους πρέσβεις απάντησε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Ερντογάν μίλησε ως εξής ¨ 27 χώρες με ομοφωνία αποφάσισαν. Θα αρθεί η απομόνωση στην Βόρεια Κύπρο. Καταργήθηκε ; Όχι. Εγώ λοιπόν ως πρωθυπουργός, ως ένας πολιτικός ως ένας άνθρωπος με ευθύνη τι να κάνω. Αυτοί που είναι απέναντι μου αυτό έκαναν. Παίρνετε με ομοφωνία μια απόφαση αλλά αυτοί που είναι απέναντι σας δεν το εφαρμόζουν.

Η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος συνεχώς καλούνται να δίνουν. Συγγνώμη αλλά αν θέλετε επίλυση του προβλήματος θα έρθετε στο τραπέζι και θα το λύσουμε στο πνεύμα της αμοιβαιότητας.

Εμείς επιθυμούμε όλοι να είναι το ίδιο ελεύθεροι όσο το επιθυμούμε και για εμάς.

Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε πως θέλουμε ένα κόσμο που δεν θα επενδύει στα όπλα αλλά στην εκπαίδευση, όχι στις νάρκες αλλά στην υγεία, όχι στα τείχη αλλά στους δρόμους. Θέλουμε να επενδύουμε στην σύνδεση, στην ειρήνη.

Δεν υπάρχει εξαίρεση. Θέλουμε παντού ειρήνη.

Ο κύριος Χριστόφιας κάθε φορά που με βλέπει, θέλει να μιλήσουμε οι δυό μας. Ο κύριος Παπαδόπουλος το ίδιο έλεγε. Έλα του λέω, πριν υπήρχε ο κύριος Ταλάτ, τώρα υπάρχει ο Έρογλου. Και αν θέλετε να μετάσχουν η Αγγλία και ο ΟΗΕ και η ΕΕ ας δώσουν από έναν εκπρόσωπο, να καθίσουμε να εργαστούμε.

Ο Χριστόφιας λέει ¨Εγώ τον Έρογλου με ποια ιδιότητα να τον συναντήσω¨. Και εγώ του λέω με την ίδια ιδιότητα που είχατε παρακαθίσει στις 45 συναντήσεις σας.

Συγγνώμη αλλά τα ζώα επικοινωνούνε με τη μυρωδιά, οι άνθρωποι μιλώντας. Εμείς λοιπόν θέλουμε μιλώντας να συμφωνήσουμε.

Κάποιοι τροφοδοτούνε το περιβάλλον έντασης.

Ενώ από το 1952 δεν είχε πάει κανείς στον Πατριάρχη, την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος μου πήγε.

Οι εκλεγμένοι μας μουφτήδες στην Δυτική Θράκη ακόμα δεν γίνονται δεκτοί, ακόμα δεν διορίζονται. Όσο λάθος θα ήταν να διορίσουμε εμείς τον Πατριάρχη, άλλο τόσο είναι να διορίζονται οι μουφτήδες στην Δυτική Θράκη.

Στην Κύπρο ειλικρινά επιθυμούμε λύση, αλλά η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη.

Στο θέμα των σχέσεων με την Ελλάδα την τελευταία περίοδο καταγράφηκε πρόοδος ανεπανάληπτη στην ιστορία.

Όταν αρθούνε μεταξύ μας οι βίζες, θα αυξηθούνε και οι σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους μας.

Ο όγκος των μεταξύ μας συναλλαγών συνεχώς αυξάνει και αισθανόμαστε ικανοποίηση για αυτό. Κατά αυτό τον τρόπο επιθυμούμε οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να αποτελέσουν παράδειγμα.

Αν βρούμε κοινή λύση στο θέμα της Κύπρου, τα αμοιβαία προβλήματα θα λυθούνε. Αυτό περιλαμβάνει και τις πτήσεις στο Αιγαίο που ανέφερε και ο αξιότιμος φίλος μου.

Την ώρα που εμείς προσπαθούμε για την ειρήνη, να μην σκεφτόμαστε τι λένε και τι δείχνουν τα ΜΜΕ. Μαζί με τον φίλο μου τον Γιώργο θα εξασφαλίσουμε ένα Αιγαίο που δεν θα οδηγεί σε εντάσεις.

Πιστεύουμε πως το Αιγαίο είναι μια θάλασσα όχι που μας χωρίζει αλλά που μας ενώνει, και μας ευχαριστεί το γεγονός πως και η Ελλάδα το ίδιο πιστεύει¨.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP