Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Το συνέδριο για αναβίωση της Pax Ottomanica


Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά συνέδριο για την εμπέδωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αυτού που υποστηρίζει ότι η νεοθωμανική αυτοκρατορία θα έχει ευεργετική επίδραση από πολιτισμικής, οικονομικής και πολιτικής πλευράς στις χώρες της Μέσης και Εγγύς Ανατολής του νεοθομανικού άξονα. Το συνέδριο στο Eρζερούμ, εκτός από τους διακόσιους Τούρκους διπλωμάτες, το παρακολούθησε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, ως επίσης και αξιωματούχοι της Ε.Ε. με επικεφαλής τη Λαίδη Κάθριν Άστον, γνωστή για τα ανθελληνικά της αισθήματα.

Από διαρροές στον τουρκικό Τύπο, φαίνεται ότι στις διεξαγόμενες μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης φόρμουλας διαμελισμού του Αιγαίου και κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, για να εξέλθει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση και να καταστεί ένας βασικός πυλώνας της νεο-οθωμανικής κοινοπολιτείας.
Αυτό το έχει αναφέρει ο Γκιουλ πολλές φορές στο παρελθόν, ότι με την αποδοχή διζωνικής δικοινωντικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ε/κ και το Τ/κ συνιστώντα κράτη θα είναι πυλώνες ειρήνης. Στην ουσία θα είναι μέλη της νεο-οθωμανικής κοινοπολιτείας, δηλαδή τουρκικές επαρχίες και η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος του Νταβούτογλου και γι' αυτό προσκλήθηκε στο συνέδριο και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Δεν είναι τυχαία η επιλογή των πόλεων που έγινε το συνέδριο. Πέρσι έγινε στη Μαρτίν, που μέχρι το 1915 ήταν η πρωτεύουσα των Ασσυρίων που εξαφανίστηκαν από τους νεότουρκους. Φέτος επιλέγηκε η πόλη Ερζερούμ, πρώην Θεοδοσιούπολη. Αυτή η πόλη είναι σύμβολο της γενοκτονίας εναντίον των Ποντίων και των Αρμενίων. Στο Eρζερούμ ήταν το μεγαλύτερο κέντρο συγκέντρωσης των ταγμάτων εργασίας που βρήκαν τραγικό τέλος, Έλληνες και Αρμένιοι. Ποιος ξέρει, του χρόνου μπορεί να επιλεγεί και η Κερύνεια. Ένα τελευταίο, το Ερζερούμ φημίζεται για τους ράφτες που ράβουν τουρκικές παραδοσιακές στολές και φέσια.


* Ταγματάρχης εν αποστρατεία
Σημερινή

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP