Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Προσευχή της Παρασκευής… στις Σέρρες -θέμα εγείρει ο Ιλχάν Αχμέτ


Η συγκεκριμένη κίνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο Έλληνες πολίτες -ακόμα και πρώην μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου- δρουν για τα συμφέροντα της γείτονος, απροκάλυπτα μεν, με σύστημα δε…

Η εφημερίδα Yeni Safak της Κυριακής στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ελληνικό βέτο για το ναμάζι στο τζαμί» αναφέρεται στο αίτημα του Συνδέσμου των Θρησκευτικών Παραγόντων των Τεμενών της Δυτικής Θράκης για προσευχή της Παρασκευής στο… ιστορικό τέμενος Ζιντιρλί, που είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, από την εποχή των Οθωμανών στην περιοχή των Σερρών. Η Yeni Safak εστιάζει στο ζήτημα, ύστερα από την απόρριψη του αιτήματος από το υπουργείο Πολιτισμού με την αιτιολογία ότι στο τέμενος γίνονται επισκευές. Σύμφωνα με τον συντάκτη, όμως, «όπως προέκυψε από την έρευνα που έγινε, η ανακαίνιση στο τέμενος ολοκληρώθηκε πριν από επτά χρόνια».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του δικηγόρου του Συνδέσμου και πρώην βουλευτού Ροδόπης με τη Νέα Δημοκρατία Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος «δε θεωρεί ικανοποιητική την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και ότι αντιμετωπίζει με λύπη την απόφασή του.

Σημειώνεται στην εφημερίδα: «Ο κ. Αχμέτ είπε πως μετέβησαν με αρμόδιους του Συνδέσμου στις Σέρρες και εξέτασαν από κοντά την κατάσταση του τεμένους. Από την εξέταση αυτή προέκυψε ότι στο τέμενος δε γίνονται εργασίες ανακαίνισης.

Και καταλήγει το κείμενο: «Ο κ. Αχμέτ είπε τα εξής: ‘Αντιμετωπίζουμε με λύπη τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα αυτό. Εάν εδίδετο άδεια θα κάναμε ναμάζι εκεί. Σκοπός μας ήταν να κάνουμε την προσευχή της Παρασκευής μέσα σε αυτό το τζαμί που έχει μείνει από τους προγόνους μας. Δεν είναι τίποτα άλλο’».

Να υπογραμμίσουμε ότι η εφημερίδα επικαλείται την αρχή της αμοιβαιότητας… «Ενώ η Τουρκία μετά το αίτημα της Ελλάδας, άνοιξε το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα, η Αθήνα δεν έδωσε άδεια για ναμάζι (προσευχή) στα οθωμανικά τεμένη σε διάφορες πόλεις»…

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Δεν έγινε θέμα μόνο για το τζαμί των Σερρών αλλά και για τα τζαμιά των Τρικάλων και των Ιωαννίνων....το θέμα έχει ψωμί.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP