Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ακλόνητο το καθεστώς διακρίσεων κατά των μειονοτήτων στην Τουρκία


Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ -ΕΝΕΤ.GR

Το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, σ' ότι αφορά τη συμπεριφορά της έναντι των Κούρδων, των μελών των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων, των Ρομά, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, αποκάλυψε, με χθεσινή της έκθεση, η Επιτροπή για την καταπολέμηση του Ρατσισμού και των Διακρίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI).
Στην Τουρκία γίνεται κακή χρήση της ποινικής νομοθεσίας, επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής, Νιλς Μουίζνιακς, σημειώνοντας ότι προκαλούνται ερωτήματα και έντονες ανησυχίες για την κατάσταση στην οποία είναι υποχρεωμένοι να διαβιούν οι Κούρδοι, οι Ρομά, οι αιτούντες άσυλο και τα μέλη των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων.


Στην έκθεση τονίζεται ότι:
* Εξακολουθούν να επιβάλλονται κυρώσεις στα μέλη των μειονοτικών ομάδων της Τουρκίας, ακόμη κι όταν διαδηλώνουν ειρηνικά, για την προβολή των αιτημάτων και επιδιώξεών τους.
* Περισσότερο εκτεθειμένα σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τα παιδιά των Κούρδων, ενώ σε διακρίσεις καθημερινώς και αναγκαστικές εξώσεις από τις εστίες τους υπόκεινται και οι Ρομά.
* Τα εμπόδια για την επιστροφή των εκτοπισμένων Κούρδων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, εξακολουθούν να παραμένουν.
* Πρόσφυγες, αναγνωρισμένοι από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχουν επισφαλή θέση στην Τουρκία και οι αιτούντες άσυλο υφίστανται τις συνέπειες των σοβαρών ελλείψεων των νομικών διατάξεων και διαδικασιών που εφαρμόζονται.
*Ακόμη και οι αναγνωρισμένες μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκπαίδευση -λόγω της έλλειψης σχολικών βιβλίων- ενώ παραμένει άλυτο ακόμη το πρόβλημα της αναγνώρισης των ιδιοκτησιών τους, σε μη μουσουλμανικά ιδρύματα.

Η επιτροπή συστήνει στην Τουρκία να ενισχύσει τις διατάξεις του υφιστάμενου Ποινικού Δικαίου κατά του Ρατσισμού και να εντάξει σ' αυτές, ως ποινικό αδίκημα, την παρότρυνση σε εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας.

Ζητεί, ακόμη, να απαλλαγούν οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες από την υποχρέωση να καταβάλλουν φόρους και να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος φορέας που θα διερευνά τις καταγγελίες για ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας έναντι των μειονοτικών ομάδων.

sisour@orange.fr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP