Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Τουρκικός τύπος 27.03.2010


Στην επισκόπηση του Σαββατιάτικου τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Sabah η οποία δημοσιεύει ότι ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στα πλαίσια του δημοκρατικού ανοίγματος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της αρμενικής και τους ηγέτες της συριακής κοινότητας. Στην είδηση διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός Erdoğan χθες συναντήθηκε με τον αρχηγό της Αρμένικης Κοινότητας Bedros Şirinoğlu και αργότερα με τον πνευματικό ηγέτη της Συριακής Ορθόδοξης Κοινότητας, μητροπολίτη Yusuf Çetin.Στη συνάντηση συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Bülent Arınç όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν την αρμενική κοινότητα και τα ιδρύματα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Arınç, στη χθεσινή συνάντηση, διάβασε αυτά που είχε αναφέρει ο Şirinoğlu σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι δεν υποστηρίζει τους αρμενικούς ισχυρισμούς. Έπειτα ο Şirinoğlu, σχετικά με τα γεγονότα του 1915 σημείωσε τα εξής: "Αυτά είναι γεγονότα που είχαν συμβεί πριν από 100 χρόνια. Πρέπει να μην τα επαναλάβουμε. Είχαν συμβεί μεταξύ των δυο αδελφών με αποτέλεσμα των προκλητικών ενεργειών των τρίτων". Ο πρωθυπουργός Erdoğan από την πλευρά του τόνισε ότι στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Αρμένιοι ονομαζόντουσαν ως "πιστοί πολίτες ".


Στην ίδια είδηση διαβάζουμε ότι μετά τη συνάντηση που διήρκησε μια ώρα, ο Şirinoğlu έκανε τις σχετικές δηλώσεις: "Τα γεγονότα του 1915 είχαν συμβεί μεταξύ των δυο αδελφών με αποτέλεσμα των προκλήσεων. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει τα γεγονότα του 1915 να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία. Υπήρχαν απώλειες και από τις δυο πλευρές. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το θέμα σχετικά με τους Αρμένιους της Οθωμανικής περιόδου συνεχίζεται να συζητιέται στις μέρες μας. Οι Αρμένιοι αισθάνονται ασφαλείς στην Τουρκία. Ακούσατε από κάποιον Αρμένιο να παραπονιέται επειδή ζει στην Τουρκία ;".

Περνάμε στη Star η οποία μας πληροφορεί ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέληξαν σε μια νέα ιστορική συμφωνία σχετικά με τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με την είδηση, η συμφωνία (START) για τη μείωση των πυρηνικών όπλων θα υπογραφεί στις 8 Απριλίου στη Πράγα. Ο πρόεδρος της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, αποφάσισαν να μειώσουν τις πυρηνικές κεφαλές κατά 30% δηλαδή σε 1550, που είχαν εγκατασταθούν από τις δυο πλευρές. Από την άλλη αποφάσισαν να μειώσουν τους εκτοξευτήρες σε 800, των αριθμό των διηπειρωτικών και υποθαλάσσιων πυραύλων επίσης των αριθμό των βομβαρδιστικών αεροπλάνων σε 700.

Η Zaman δημοσιεύει ότι η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης ενέκρινε την απόφαση να χορηγηθεί 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ankara.Στην είδηση αναφέρεται ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας το ποσό μπορεί να χορηγηθεί μέσα σε 4 χρόνια. Η τραπεζική χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σχετικά με την ενέργεια και για το σιδηροδρομικό σχέδιο του Ιράκ και της Συρίας. Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί στον τομέα της εκπαίδευσης, στη διαχείριση καταστροφών και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Hürriyet και μας πληροφορεί ότι χθες εγκαινιάστηκε η Διεθνής έκθεση Βιβλίου του Παρισιού και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αναφέρεται ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην έκθεση ήταν μεγάλη. Στο περίπτερο της Τουρκίας με 250 τετραγωνικά μέτρα, εκτίθενται διάφορα έργα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, έργα του εμπορικού επιμελητηρίου της İstanbul και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου της İstanbul.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP