Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΑμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα για Αιγαίο.


Λύση των «διαφορών» με την Τουρκία στο Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ταχεία επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προτείνει ο Ντ. Σπέκχαρντ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Η συνέντευξη Σπέκχαρντ έρχεται να ενισχύσει τα ερωτήματα που θέτει το ΚΚΕ σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων Παπανδρέου – Ομπάμα και τα ανταλλάγματα με τα οποία δόθηκε η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στην αντιλαϊκή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
«Το ΝΑΤΟ είναι ο πλέον κατάλληλος οργανισμός που θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί το είδος της ασφάλειας που ζητάμε», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Αμερικανός πρέσβης, απαντώντας σε ερώτηση για την αποκλιμάκωση των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τη λύση των «διαφορών» υπό την αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «οι ΗΠΑ πάντοτε στάθηκαν αρωγός κάθε φορά που χρειάστηκε να αποκλιμακωθεί μια κρίση στην περιοχή»(!), υποσχόμενος μάλιστα «ασφάλεια σε αυτό το πλαίσιο».
Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει τον Ρ. Ερντογάν «καλό εταίρο της Ελλάδας» που έχει απαντήσει θετικά στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι τώρα η Ελλάδα (επισκέψεις στην Τουρκία, ανταλλαγή επιστολών), ενώ καλεί τον ελληνικό λαό να πιστέψει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει να συμβάλει «στην εξάλειψη των υφιστάμενων προκλήσεων και εμποδίων στη γειτονιά τους».
Το γεγονός και μόνο ότι ο Αμερικανός πρέσβης ανάγει το ΝΑΤΟ σε θεματοφύλακα της «ασφάλειας» στην περιοχή του Αιγαίου, δείχνει ότι – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης – προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς η διευθέτηση για συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σενάρια, το όποιο σχέδιο θα προβλέπει και την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών δίπλα στα τουρκικά παράλια, γεγονός που θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην άμυνα της χώρας.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρέσβης ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και όταν ολοκληρωθούν οι διευθετήσεις, οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά οι δύο χώρες θα μπορούν τότε «να συμβάλουν στις παγκόσμιες απειλές», δηλαδή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP