Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Πενταετές ενεργειακό σχέδιο ανακοίνωσε η Τουρκία


Ένα νέο στρατηγικό ενεργειακό σχέδιο που αφορά στην περίοδο 2010-2014 ανακοίνωσε η Τουρκία. Στόχος της Άγκυρας είναι να αυξήσει την εγχώρια ενεργειακή παραγωγή, να εμπλουτίσει τον κατάλογο των χωρών-παρόχων φυσικού αερίου, να αυξήσει την εξόρυξη και την παραγωγή πετρελαίου στο Τζεϊχάν και να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα τέλη του 2009, η Τουρκία διέθετε πετρελαϊκό απόθεμα επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για ένα χρόνο και αποθέματα φυσικού αερίου για δύο μήνες, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.


Τα αποδεδειγμένα και γνωστά πετρελαϊκά αποθέματα της Τουρκίας υπολογίζονται στα 39,4 εκατ. τόνους, ενώ αυτά του φυσικού αερίου εκτιμώνται στα 6,1 δισ. κυβικά μέτρα. Η Τουρκία καταναλώνει ετησίως 31,1 εκατ. τόνους πετρελαίου, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου αγγίζει τα 36 δισ. κυβικά μέτρα.

Η Τουρκία εισάγει φυσικό αέριο από πέντε συνολικά χώρες, τα δύο τρίτα όμως από τη Ρωσία. Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, για να μην εξαρτάται σε αυτό το βαθμό ενεργειακά από τη Ρωσία, σκοπεύει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εισαγωγές της φυσικού αερίου τον επόμενο χρόνο, στρέφοντας το βλέμμα της και σε άλλες χώρες.

Η Τουρκία σκοπεύει επίσης να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, προχωρώντας σε νέες εξορύξεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα πάντοτε με το στρατηγικό ενεργειακό σχέδιο της γείτονος, η Τουρκία θα παρατείνει τη διάρκεια πετρελαϊκής συμφωνίας με το Ιράκ, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στον πετρελαιαγωγό Ναμπούκο μέσα στο τρέχον έτος, πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του το 2011 και να προωθήσει την ενεργειακή συνεργασία φυσικού αερίου Τουρκίας και Συρίας του χρόνου.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το λιμάνι του Τζεϊχάν έως το 2015 να μετατραπεί σε ένα πλήρως οργανωμένο πετρελαϊκό κόμβο. Έως τότε, στόχος είναι να παράγονται στο Τζεϊχάν 500 εκατ. βαρέλια τον χρόνο.

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει την κατασκευή αρκετών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη τον άνθρακα σε όλη τη χώρα έως το 2013. Θα παράγονται, έτσι, όπως υπολογίζεται, 8.500 μεγαβάτ.

Στο μεταξύ, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας έως το 2014.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% η ενεργειακή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές έως το 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, η Τουρκία θα είναι σε θέση να εξοικονομεί 10% έως το 2015 τ και 20% έως το 2023 των δαπανών της για την ενέργεια.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_1342.html#ixzz0jDT5H8aF

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP