Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Τουρκικός τύπος 25.03.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Zaman η οποία δημοσιεύει την απάντηση του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας. Στην είδηση αναφέρεται ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να κρατήσουν επ' αόριστο χρόνο και έφερε στην επικαιρότητα για άλλη μια φορά την προνομιακή εταιρική σχέση με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Erdoğan δεν άργησε να απαντήσει στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και με την συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα "Die Zeit". Ο Τούρκος πρωθυπουργός πριν την επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία στις 29-30 Μαρτίου έκανε δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα και σημείωσε τα εξής : " Εάν η Τουρκία δεχτεί την πρόταση της προνομιακής εταιρικής σχέσης θα είναι μεγάλο σφάλμα για την χώρα. Την παρόμοια πρόταση δεν αποδέχτηκαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ".

Περνάμε στη Haber Türk με τίτλο "Η Ankara μπορεί να προσάγει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) " μας πληροφορεί ότι η Τουρκία μπορεί να προσάγει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)σχετικά με τους νόμους σχετικά με τους αρμένικους ισχυρισμούς για τα γεγονότα του 1915 που ενέκριναν τα κοινοβούλια των ΗΠΑ και της Σουηδίας. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του αντιπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Burak Özügergin ότι μεταξύ των βημάτων που θα κάνει η Τουρκία για τους νόμους που ενέκριναν τα Κοινοβούλια υπάρχει και η προσαγωγή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην είδηση αναφέρονται και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu ότι η πρέσβης της Τουρκίας στη Σουηδία Zergün Korutürk θα επιστρέψει στη Σουηδία η οποία ανακαλέστηκε στην Ankara μετά από την έγκριση του νόμου για τους αρμένικους ισχυρισμούς, από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Η Yeni Şafak δημοσιεύει τη συνάντηση Ομπάμα- Νετανιάχου. Στην είδηση αναφέρεται ότι σε μια περίοδο που κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, λόγω της κατασκευής νέων οικισμών στην Ιερουσαλήμ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αναφέρεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο Οβάλ Γραφείο και δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να πάρουν φωτογραφίες την ώρα χειραψίας Ομπάμα και Νετανιάχου. Εξάλλου αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, ο Δήμος της Ιερουσαλήμ είχε αναλάβει το σχέδιο που προέβλεπε την οικοδόμηση των 1600 νέων οικισμών. Παρόμοιο σημειώθηκε την ώρα συνάντησης Νετανιάχου- Ομπάμα. Στην είδηση διαβάζουμε ότι στην ωρα συνάντησης των δυο ηγετών, ο Δήμος της Ιερουσαλήμ ενέκρινε την απόφαση των 20 νέων οικισμών στην περιοχή.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Sabah με τίτλο "Η Ε.Ε. θα συνεδριάσει για την Ελλάδα" και μας πληροφορεί ότι οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και να βρουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στην είδηση αναφέρεται ότι πριν τη Σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες συνεχίζονται να ακούγονται διάφορες και αναποφάσιστες δηλώσεις από τις χώρες της Κοινότητας. Αναφέρεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν προσεγγίζει θετικά στην άποψη βοήθειας της Κοινότητας στην Ελλάδα ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είναι υπέρ υποστήριξης της Ελλάδας εφόσον απαιτηθεί βοήθεια.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP