Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΕΕ / ΗΠΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ


Η προώθηση των προοπτικών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής για την Ευρώπη της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει άρθρο του Brian Berry που δημοσιεύεται σήμερα στην EUROPOLITIQUE με τίτλο «Η Ουάσινγκτον επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ». «Ενθαρρύνουμε την ΕΕ να καταδείξει στην Τουρκία πραγματικές προοπτικές ένταξης. Αυτό θα λειτουργήσει καταλυτικά για τις νέες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα» δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά και τα ευρασιατικά θέματα, Philip Gordon σε ακρόασή του στις 16 Ιουνίου στο Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός υφυπουργός επίσης δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παίξει αμεσότερο ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Gordon πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι υπέρ «μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Τέλος ο Philip Gordon επανέλαβε την αμερικανική στήριξη στην ένταξη στην ΕΕ της Βοσνίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ. Αναφορικά με το Κόσοβο, χαρακτήρισε την ανεξαρτησία «μη αναστρέψιμη» και την ιδέα διαίρεσης του βόρειου από το νότιο Κόσοβο «απαράδεκτη».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP