Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Υποψίες για πραξικόπημα στον τουρκικό στρατό.


Άρθρο της απεσταλμένης της LE SOIR στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει ότι την προηγούμενη Παρασκευή η εφημερίδα Taraf δημοσίευσε τετρασέλιδο στρατιωτικό έγγραφο, που χρονολογείται από τις αρχές Απριλίου, και όπου περιγράφεται ένα «σχέδιο για την καταστολή των αντιδραστικών στοιχείων». Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, που έχει δεχτεί επικρίσεις ότι επιχειρεί την «ισλαμοποίηση» της τουρκικής κοινωνίας, βρίσκεται άμεσα στο στόχαστρο του εν λόγω εγγράφου, όπως και το κίνημα του ιμάμη Fethullah Gulen, το οποίο διαθέτει διευρυμένο δίκτυο στην Τουρκία.

Όπως σημειώνεται η ανακάλυψη και κατάσχεση του εν λόγω εγγράφου, εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Ergenekon, και μάλιστα το σχετικό έγγραφο βρέθηκε στο γραφείο δικηγόρου, φερόμενου ως υπόπτου για εμπλοκή στο δίκτυο που κατηγορείται για το σχεδιασμό πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης.

Ο στρατός, αναφέρει η συντάκτρια, χρειάστηκε τρεις ημέρες προκειμένου να αντιδράσει στην υπόθεση ανακάλυψης του εγγράφου, το οποίο μάλιστα φέρει το όνομα ενός εν ενεργεία συνταγματάρχη του τουρκικού στρατού ξηράς, ο οποίος συνυπηρετούσε με στρατηγό που έχει και αυτός συλληφθεί για την υπόθεση Ergenekon.

Η νέα αυτή εξέλιξη, επισημαίνει το άρθρο, έχει προκαλέσει μια θύελλα ερωτημάτων σχετικά με την πιστότητα του εγγράφου, με το κατά πόσο ήταν γνωστό στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ή ακόμη, κατά πόσο υφίσταται ζήτημα «χούντας στους κόλπους του στρατού», έτοιμης ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση.

Σύμφωνα τέλος, με εκτιμήσεις Τούρκων σχολιαστών, η υπόθεση αυτή κατάφερε ήδη «να αποτελέσει μια απειλή στη συνεργασία που εδώ και ελάχιστο καιρό υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και στρατού». Όσο για τον Πρωθυπουργό Erdogan, το άρθρο σημειώνει ότι εμφανίζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ ως το μοναδικό προπύργιο έναντι κάθε απόπειρας πραξικοπήματος κατά του κράτους.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP