Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Επέστρεψε σε τουρκικά ύδατα το σκάφος "Τσεσμέ"


"Πονοκέφαλο" προκάλεσε στα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος "Τσεσμέ" που από τα ξημερώματα μέχρι αργά το μεσημέρι διεξήγαγε έρευνες στη θαλάσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» στις 16.00 εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στις 16:45 αγκυροβόλησε στον Αίνο. Νωρίτερα, το ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησε ότι από χθες στις 5.20΄το πρωί το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος "Τσεσμέ", διεξήγαγε. Το "Τσεσμέ" βρισκόταν Βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, οχτώ μίλια νότια των ακτών της Θράκης και τις κινήσεις του παρακολουθούσε διακριτικά η κανονιοφόρος "Πολεμιστής".

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας αναφέρθηκε στο περιστατικό και διευκρίνησε ότι το σκάφος βρίσκεται εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. "Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί, από την πρώτη στιγμή, σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του εν λόγω πλοίου" είπε ο κ. Δελαβέκουρας και συνέχισε "από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

Αβραμόπουλος: Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει τις παλιές της αμαρτίες

Ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων ζητά ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, βουλευτής Α΄ Αθηνών, Δημήτρης Αβραμόπουλος σχετικά με το θέμα. Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβήματα και να ενημερώσει το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

«Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του “Χόρα” το 1976 και του “Σισμίκ” το 1987, διότι “η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το συμβάν και να προβεί άμεσα σε έντονη διαμαρτυρία, ενημερώνοντας συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διότι αντίστοιχες παράνομες μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας στο παρελθόν, έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης. Η ελληνική πλευρά δεν θα ανεχθεί, όπως και στο παρελθόν, έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP