Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Τουρκία: Διπλωματική εκστρατεία της κυβέρνησης προς την Ε.Ε


Διπλωματική εκστρατεία προς την ΕΕ ετοιμάζει η Άγκυρα με επισκέψεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Πορτογαλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (5-8 Ιουλίου), προκειμένου να υπογραμμιστεί ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί « αναλλοίωτη στρατηγική επιλογή» για την Τουρκία. Στη συνέχεια των επισκέψεων αυτών, η τουρκική διπλωματία ετοιμάζεται για την συνάντηση πολιτικής συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη (13 Ιουλίου ) με την συμμετοχή της Ευρωπαίας υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, και του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στεφάν Φούλε. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και η τουρκική πλευρά θα επαναλάβει ότι θεωρεί «απαράδεκτη» τη συνεχιζόμενη δέσμευση 18 κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν σημείωσε την απογοήτευση της Άγκυρας από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι περιμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από την βελγική προεδρία που αρχίζει σήμερα. «Αναμένουμε από την προεδρία του Βελγίου να διορθώσει τα προβλήματα » είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος εκπρόσωπος και τόνισε ότι «η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει τι τελικά θέλει να κάνει με την Τουρκία». «Η ΕΕ αρνείται να ανοίξει νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων, αλλά ταυτόχρονα επικρίνει την Τουρκία ότι παίρνει αποστάσεις από τη Δύση», είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος.
Μόνο ένα κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις άνοιξε κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας που λήγει σήμερα ενώ η ισπανική προεδρία έχει υποσχεθεί να ανοίξει τέσσερα κεφάλαια, σημειώνουν στην Άγκυρα. Το κεφάλαιο που άνοιξε και που αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που έχει κάνει ο Τούρκος υπουργός επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς και ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, λένε στην Άγκυρα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP