ΒΟΥΛΗ-ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ κ.Ι.ΚΟΡΑΝΤΗ-ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε στις 4 Φεβρουαρίου 2010, ο τέως Αρχηγός της ΕΥΠ και νυν Βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ., Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής με θέμα την ίδρυση Ελληνικής Προξενικής Αρχής στο Αρμπίλ, της Κουρδικής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ.
Συμπερασματικά, ο κ. Ιωάννης Κοραντής, αναφέρεται με σύντομο ιστορικό στις ενέργειες ίδρυσης της Διπλωματικής μας Αρχής στο Κουρδιστάν, και προτείνει την αναβάθμισή τους, αντιπαραβάλλοντας την ισχυρή παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.
Η ερώτηση του Βουλευτού κ. Ιωάννη Κοραντή, είναι υψίστης σημασίας, μιας και για πρώτη φορά γίνεται λόγος στην Βουλή των Ελλήνων για το Κουρδιστάν και την παρουσία της Ελλάδος στην τόσο ευαίσθητη και μεγάλης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή.
Στην ερώτηση, ορθά, γίνεται λόγος για τα «φοβικά σύνδρομα» που διακατέχουν την εξωτερική μας πολιτική, έναντι της Τουρκίας για το συγκεκριμένο θέμα.
Το Κουρδιστάν, εντός ολίγου, θα αποκτήσει διεθνώς ανεγνωρισμένη κρατική υπόσταση, κάτι το οποίο αποτελεί, τον χειρότερο διαχρονικό «εφιάλτη» της Τουρκίας.
Το Κουρδιστάν, με τον τεράστιο πλούτο του υπεδάφους του, τα πετρέλαια, τα ορυκτά κλπ, την υψίστης σημασίας θέση του, στην Μέση και Εγγύς Ανατολή, ήδη αποτελεί «κομβικό περιφερειακό σημείο» στην ευρύτερη περιοχή.
Το Κουρδιστάν περιβάλλεται περιμετρικά, από εχθρικές Χώρες, όπως η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν, όπου και διαθέτει μεγάλες εθνικές μειονότητες. Ειδικά στην Τουρκία, η Κουρδική μειονότητα, υπερβαίνει πολλαπλάσια τον ίδιο τον πληθυσμό του Κουρδιστάν!
Το Κουρδιστάν αποτελεί και θα αποτελέσει ενισχυμένα, το προγεφύρωμα της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης και Εγγύς΄Ανατολής αλλά και της Ασίας για ένα πλήθος σοβαρότατους λόγους.
Η Ελλάδα είναι η πλησιέστερη Χώρα προς το Κουρδιστάν, η οποία είναι ταυτόχρονα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η εγγύτερη «διέξοδος σύνδεσης» του Κουρδιστάν με την Δύση, είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η μόνη φιλική Χώρα προς το Κουρδιστάν, στην εχθρική του περίμετρο, και ταυτόχρονα μέλος ισχυρών διεθνών οργανισμών.
Εκ των πραγμάτων, οι σχέσεις Ελλάδος – Κουρδιστάν, θα έπρεπε να είναι στενές και ιδιαίτερης σημασίας για πολλούς ευνόητους λόγους...Διαφορετικά το Κουρδιστάν, θα αποτελέσει υποτελή επαρχία της Τουρκίας, αναβαθμίζοντας τα μέγιστα το «ειδικό γεωπολιτικό βάρος» της Τουρκίας και θα διευρύνει το γεωστρατηγικό της πεδίο και την αξία της, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, για την διεθνή της αναβάθμιση και τα Εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος.
Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κουρδιστάν Μπαρζανί προ 2 ετών, και ο ίδιος ο Κούρδος Πρόεδρος ζήτησε την ίδρυση Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής στο Κουρδιστάν...Πρόσφατα στην διάσκεψη της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», την Προεδρεία της οποίας εξασκεί ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, παραβρέθηκε και ο Κούρδος Πρόεδρος Μπαρζανί, και υπήρξε συνάντηση με τον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό.
Η ερώτηση του κ. Ι. Κοραντή, είναι επικαιροποιημένη και η αξία της, ξεπερνά κατά πολύ τα στενά κομματικά όρια. Η ερώτηση αυτή αποτελεί «προτροπή» για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Κυβέρνησης υψίστης Εθνικής σημασίας.
Συγχαρητήρια στον Πρέσβη και Βουλευτή κ. Ιωάννη Κοραντή, για την τόσο σημαντική παρέμβασή του στην Βουλή των Ελλήνων.
Ευχόμεθα ο εμπειρότατος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, να μην περιοριστεί σε μια τυπική απάντηση, αλλά να εμπνευστεί από την «προτροπή» του κ. Ι. Κοραντή και να αναβαθμίσει τόσο την Ελληνική παρουσία στο Κουρδιστάν, όσο και τις σχέσεις μαζί του.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου