Euronews: Τώρα και στην τουρκική γλώσσα
Η τουρκική εκπομπή του Γιούρονιους έχει βάλει τα δυο πόδια του ΡΙΚ σε ένα παπούτσι και τρέχει να θέσει έστω και τώρα τροχοπέδη στις εμφανείς προθέσεις της Τουρκίας. Ανάμεσα στα μέτρα που συζητούνται και προωθούνται είναι και η ελληνική εκπομπή του καναλιού, για να υπάρξει αντίβαρο στις τουρκικές ενέργειες, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει, διότι τα χρήματα που απαιτούνται -εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης- δεν είναι λίγα.
Η Τουρκία μέσω της κρατικής της ραδιοτηλεόρασης ΤRΤ, έβαλε χέρι στο επιτυχημένο ευρωπαϊκό κανάλι ενημέρωσης, το περασμένο καλοκαίρι όταν εξασφάλισε σημαντικό πακέτο μετοχών. Συγκεκριμένα αγόρασε το 15,7% των μετοχών που απελευθερώθηκαν μετά την απόφαση της Ισπανικής Ραδιοτηλεόρασης που τις κατείχε, να τις πουλήσει. Για την αγορά των μετοχών, η Τουρκία κατέβαλε αρκετά εκατομμύρια και αυτόματα έγινε μεγαλομέτοχος του καναλιού. Με αυτή την ιδιότητα, απέκτησε και το δικαίωμα να αντιπροσωπεύεται στο δεκατετραμελές διοικητικό συμβούλιο του καναλιού με δύο εκπροσώπους.
Με την άνεση εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, η Τουρκία συνέχισε λίγο αργότερα τις κινήσεις της για άλωση του καναλιού, προωθώντας και ταυτόχρονα χρηματοδοτώντας την 24ωρη τουρκική εκπομπή του καναλιού, τόσο στο δορυφόρο όσο και στην ιστοσελίδα.
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η Τουρκία αγόρασε το περασμένο καλοκαίρι το 15,7% των μετοχών του Γιούρονιους και από τις 30 Ιανουαρίου 2010, η τουρκική εκπομπή του καναλιού είναι στο δορυφόρο. Στην ειδική τελετή που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να γιορταστεί το γεγονός, παρεβρέθη και ο Ερντογάν. Η τουρκική είναι πλέον η ένατη γλώσσα του καναλιού. Οι άλλες οκτώ γλώσσες του είναι η αραβική, η αγγλική, η γαλλική, η γερμανική, η ιταλική, η πορτογαλική, η ρωσική και η ισπανική.
Οι Γάλλοι διαθέτουν το 25% των μετοχών του Γιούρονιους, οι Ιταλοί το 22%, οι Ρώσοι το 17%. Οι μετοχές της Κύπρου στο Γιούρονιους είναι 0,20% και της Ελλάδας 0,34%, όμως οι δύο χώρες είναι ιδρυτικοί μέτοχοι του καναλιού και η ψήφος τους είναι ισοδύναμη με εκείνην της Τουρκίας. Η ΤΡΤ ως μεγαλομέτοχος έχει δύο θέσεις στο Δ.Σ. όπως τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ρώσους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δορυφορικό πρόγραμμα του Γιούρονιους δεν πάει μόνο στην Ευρώπη, αλλά φτάνει μέχρι και την Ασία και σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη. Το σήμα του είναι ψηφιακό εδώ και αρκετό καιρό και έχει καλή διείσδυση.
Σε αναμμένα κάρβουνα το ΡΙΚ
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣαυτό θορύβησε το ΡΙΚ και όπως παραδέχεται ο Γενικός Διευθυντής του Θέμης Θεμιστοκλέους, από τότε κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, διότι δεν ξέρει τι λέγεται και πώς, στην τουρκική εκπομπή του καναλιού.
Η ανησυχία του Θεμιστοκλέους είναι βάσιμη, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί είκοσι περίπου Τούρκοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται στην κεντρική αίθουσα σύνταξης στη Λιόν. «Θεωρητικά μεταφράζουν στην τουρκική, αλλά συμμετέχουν στη δημοσιογραφική εργασία και αυτό είναι που με ανησυχεί. Δεν ξέρω εάν περνούν την προπαγάνδα τους με τη μετάφραση» λέει και παραδέχεται ότι το ΡΙΚ έχει ήδη προτείνει στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας να προωθήσουν ελληνική έκδοση του Γιούρονιους και το όλο θέμα, είναι υπό σκέψη τώρα.
Το κόστος για να βγει στον αέρα ένα τέτοιο κανάλι, υπολογίζεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ποσό που αν και μεγάλο, είναι μικρό, συγκριτικά με εκείνο που λαμβάνει το ΡΙΚ κάθε χρόνο υπό μορφή χορηγίας. Μόνο για το 2010, το ημικρατικό κανάλι της Κύπρου, ζητά κρατική χορηγία που ξεπερνά τα 46 εκατομμύρια ευρώ.
Η ελληνική εκπομπή του Γιούρονιους, θα ήταν -σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους- μια επιπλέον προσφορά προς τους τηλεθεατές διότι το κανάλι προσφέρει πάρα πολύ καλή ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά δρώμενα και αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο ενημερωτικό κανάλι στην Ευρώπη, αφού έχει ξεπεράσει σε τηλεθέαση και το CΝΝ και το ΒΒC. Τη χρηματοδότησή του, εισηγείται να την αναλάβουν από κοινού Κύπρος και Ελλάδα που είναι οι μόνες ελληνόφωνες χώρες του πλανήτη. Τις ανησυχίες του πάντως το ΡΙΚ για τη συντακτική αντικειμενικότητα της τουρκι κής έκδοσης τις έχει μεταφέρει με πολλούς τρόπους στην ηγεσία του Γιούρονιους.
Στη συνέλευση για παράδειγμα, όπου αποφασίστηκε η είσοδος των Τούρκων, η Κύπρος τάχθηκε εναντίον και με παρέμβαση του εκπροσώπου του ΡΙΚ, τέθηκε θέμα συντακτικής ακεραιότητας και ζητήθηκαν εγγυήσεις για την αντικειμενικότητα του καναλιού, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να προωθηθεί η ετοιμασία ειδικού κώδικα δεοντολογίας που να τη διασφαλίζει.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/euronews.html#ixzz0f4C0ynei
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου