Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Ο Τύπος συνεχίζει και σήμερα να δίνει ευρεία δημοσιότητα στην υπόθεση Εργκενεκόν και στο δεύτερο κατηγορητήριο, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν είναι γνωστό ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί όσον αφορά τους κατηγορούμενος πρώην Αρχηγούς των Όπλων. Ο πρώην Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων Γιαλμάν, ο πρώην Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων Ορνέκ και ο πρώην Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων Φιρτίνα δεν είναι ακόμη γνωστό από ποιο δικαστήριο θα δικαστούν [πολιτική ή στρατιωτική δικαιοσύνη].

Λέγεται ότι τα Ημερολόγια, που βρέθηκαν κατά τις επιχειρήσεις που έγιναν, δείχνουν ότι γράφηκαν από τον Αρχηγό των Ναυτικών Δυνάμεων Οζντέν Ορνέκ και από τον επικεφαλής της Cumhuriyet στην Άγκυρα, δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπάι.

Στο δεύτερο κατηγορητήριο αφιερώνεται σημαντικό μέρος και στη JITEM [υπηρεσία πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής], της οποία η ύπαρξη είχε διαψευσθεί πολλές φορές. Λέγεται ότι η JITEM, η οποία συστάθηκε από το συνταγματάρχη ε.α. Αρίφ Ντογάν το 1987 με στρατιώτες, πολιτοφύλακες και άτομα, που είχαν μαρτυρήσει κατά του ΡΚΚ, είχε ανάμειξη σε πολλές δολοφονικές ενέργειες αγνώστων δραστών.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι το κράτος και οι αρμόδιες μονάδες ασφαλείας τελικά παρουσίασαν ανεπάρκεια όσον αφορά την πληροφόρηση, ειδικά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, και ότι η JITEM προέκυψε λόγω αυτού του κενού.

Ο συνταγματάρχης ε.α. Αρίφ Ντογάν παρέδωσε τα καθήκοντά του, το 1990, στον Βελί Κιουτσούκ.

Στο κατηγορητήριο ένα άλλο όνομα, που κατηγορείται για τις δραστηριότητες της JITEM, είναι ο συνταγματάρχης ε.α. Χασάν Ατίλλα Ουγούρ. Αναφέρεται, επίσης, ότι τα μέλη της JITEM φέρεται να έχουν ανάμειξη σε πολλά αδικήματα, από δολοφονίες μέχρι λαθρεμπόριο όπλων, από λαθρεμπόριο ναρκωτικών μέχρι απαγωγές ατόμων και διεκδίκηση λύτρων, καθώς και σε πολλές άλλες έκνομες ενέργειες.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η οργάνωση Εργκενεκόν εξύφαινε, επίσης, σχέδια για την ανατροπή του Μπαϋκάλ, την αλλαγή της δομής του CHP και τη δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, με απώτερο σκοπό να τοποθετηθεί στην ηγεσία του ο επικεφαλής της Cumhuriyet στην Άγκυρα, Μουσταφά Μαλμπάι.

Η οργάνωση Εργκενεκόν είχε, επίσης, στόχο την ανατροπή του Μπαχτσελί από το ΜΗΡ και την τοποθέτηση δικού της ανθρώπου. Όσον αφορά το ΑΚΡ, στόχος ήταν να προκληθεί διάσπαση με απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η οργάνωση φαίνεται να είχε στόχο δολοφονικές ενέργειες εναντίον πολιτικών, που δεν σκέπτονταν σαν εκείνη.

Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι το δεύτερο κατηγορητήριο Εργκενεκόν βρίθει από συγκλονιστικές πληροφορίες. Μία από αυτές είναι τα όσα κατάθεσε μυστικός μάρτυρας σχετικά με τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτζού. Ο μυστικός μάρτυρας με το ψευδώνυμο Γκαλίπ είπε: «Ο δημοσιογράφος Ουγούρ Μουμτζού δολοφονήθηκε μετά από εντολή του Οτζαλάν, επειδή αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ ΡΚΚ και ΜΙΤ». Ο ίδιος μυστικός μάρτυρας τόνισε ότι ο Οτζαλάν συνεχώς ήταν υπό την παρακολούθηση μέλους της ΜΙΤ, που έφερε το ψευδώνυμο «ο πιλότος Νετζετίν».

Στο δεύτερο κατηγορητήριο, βάσει καταθέσεων μυστικών μαρτύρων, αναφέρεται ότι είχαν ετοιμαστεί σχέδια για τη δολοφονία των Αχμέτ Τουρκ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ και της Σεμπαχάτ Τουντζέλ, ώστε να προκληθούν συμπλοκές μεταξύ Τούρκων και Κούρδων.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ακόμη ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μυστικών μαρτύρων, ο Οτζαλάν γνώριζε για το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 και ότι λίγο πριν το πραξικόπημα φυγαδεύτηκε από τον Ετχέμ Ακτσάμ στο Χαλέπι της Συρίας.

Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνεται και ένας ακόμη ισχυρισμός που σοκάρει. Σύμφωνα με αυτόν, το 1994 εξασφαλίσθηκαν 20 δις. δολάρια από τη μεταφορά ηρωίνης μέσω Τουρκίας. Το κράτος επέτρεψε τότε τη διακίνηση αυτή, γι’ αυτό και η οικονομική κρίση, που είχε ξεσπάσει, μπόρεσε να ξεπεραστεί μέσα σε 10 μέρες. Αυτό προκύπτει από επιστολή, που είχε στείλει μέλος της JITEM, ο Γιαλτσίν Τανφέρ, στον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας Σινάν Αϊγκιούν, με τη σημείωση να καταστρέψει την επιστολή μόλις τη διαβάσει. Όμως, η επιστολή βρέθηκε κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του Αϊγκιούν. Σημειώνεται ότι το 1994 Π/Θ της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ.

****
Η Vatan στην πρώτη σελίδα της γράφει ότι το όνομα ? κλειδί στην υπόθεση, όσον αφορά τις κατηγορίες περί προετοιμασίας από το στρατό πραξικοπήματος, είναι αυτό του πρώην Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χιλμί Οζγκιόκ, και επισημαίνει ότι η πτυχή αυτή θα μπορέσει να διαλευκανθεί με την κατάθεση που θα δώσει ο ανωτέρω.

****
Ο Π/Θ Ερντογάν, σε τηλεοπτική του εμφάνιση χθες στο Show TV, ρωτήθηκε για το δεύτερο κατηγορητήριο σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση Εργκενεκόν, πλην όμως είπε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κανένα σχολιασμό και αξιολόγηση, διότι το θέμα βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη.

Επίσης, ρωτήθηκε και για το θέμα της παρακολούθησης των τηλεφώνων και είπε: «Και εγώ προσέχω πολύ όταν μιλάω. Δεν είμαι άνετος στα τηλέφωνα. Όμως αυτό δεν είναι κάτι, που έχει σχέση με την Τουρκία. Είναι κάτι που γίνεται σε όλο τον κόσμο».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP