Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ / ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ


Ο επικεφαλής της Milliyet στην Άγκυρα Fikret Bila σε άρθρο του με τίτλο «Τον κόμπο θα τον λύσουν οι καταθέσεις των Διοικητών» γράφει τα εξής:

Το εύρος της δικαστικής υπόθεσης της Εργκενεκόν είναι πολύ μεγάλο. Στο πρώτο κατηγορητήριο το βάρος δινόταν στις ένοπλες επιθέσεις, στις βομβιστικές ενέργειες, αλλά και στις δολοφονίες.

Το δεύτερο κατηγορητήριο έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες για ένα πραξικόπημα. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι, μεταξύ των ετών 2003 – 2004, είχαν ετοιμασθεί τέσσερα σχέδια πραξικοπήματος. Η δίκη θα διεξαχθεί, βασιζόμενη στον ισχυρισμό αυτό.

Στο δεύτερο κατηγορητήριο έχουν περιληφθεί, σε ευρεία έκταση, τα αναφερθέντα ως Ημερολόγια του πρώην Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Özden Örnek, αλλά και του Mustafa Balbay, δημοσιογράφου της εφημερίδας Cumhuriyet.

Φαίνεται ότι τα περί πρωτοβουλιών για ένα πραξικόπημα, τα σχέδια, αλλά και όλες οι σχετικές συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο βάσει αυτών των Ημερολογίων.


Η κατάσταση των Ημερολογίων:
Στη δίκη σημασία έχει το αποτέλεσμα, το οποίο θα προκύψει από αυτά τα Ημερολόγια. Σε κάθε περί-πτωση, τόσο ο Özden, όσο και ο Balbay, αναφέρουν ότι τα Ημερολόγια αυτά δεν είναι δικά τους, μάλιστα όχι υπό τη μορφή που αυτά έχουν παρουσιασθεί στην κοινή γνώμη.

Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση κατά την οποία το δικαστήριο αποφανθεί ότι τα Ημερολόγια αυτά ανή-κουν στον Özden και στον Balbay και τα κάνει δεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία, τότε μπορούμε να πούμε ότι η δίκη αυτή θα συνεχισθεί με βασική κατηγορία την απόπειρα ενός πραξικοπήματος.

Οι καταθέσεις των Διοικητών:
Στην περίοδο αυτή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι καταθέσεις των Διοικητών θα είναι άκρως σημα-ντικές, όσον αφορά τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος. Για παράδειγμα, η κατάθεση του πρώην Γενικού Επιτελάρχη Hilmi Özkök θα είναι άκρως καθοριστική, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες διενέργειας ενός πραξικοπήματος.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι Διοικητές, που είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία για ένα πραξικόπημα, είχαν προγραμματίσει να οδηγήσουν τον Özkök ή σε μια παραίτηση ή στην ένταξή του στην ομάδα τους. Η κατάθεση του Özkök απέναντι στον ισχυρισμό αυτό θα είναι άκρως καθοριστική για την πορεία της δί-κης.

Εάν ληφθούν υπόψη τα Ημερολόγια του Özden Örnek, τότε φαίνεται ότι ο παράγοντας, ο οποίος δεν ε-πέτρεψε τη διενέργεια ενός πραξικοπήματος, ήταν η στάση του Hilmi Özkök. Στα ίδια Ημερολόγια ανα-φέρεται ότι τόσο ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων, όσο και της Αεροπορίας και του Ναυτικού, αργό-τερα απέσυραν την υποστήριξη που παρείχαν.

Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο μπορεί να λάβει υπόψη του και τις καταθέσεις που θα δώσουν οι τρεις αυτοί Διοικητές.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να αναφέρουμε ότι στη δίκη αυτή, για τη λύση του υφιστάμενου κόμπου, διευ-κρινιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι καταθέσεις των στρατιωτικών Αρχηγών… //

****
H Vatan σε άρθρο του Güngör Mengi με τίτλο «Χρησιμοποιείστε το κλειδί» γράφει τα εξής:

// Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει το «βαθύ κράτος», το οποίο είχε οικοδομήσει την ταυτότητα του πάνω σε φοβερές δραστηριότητες. Ήταν ένα φάντασμα, με τη σκιά του να εξαπλώνεται παντού.

Το δεύτερο κατηγορητήριο της Εργκενεκόν όχι μόνο το προσδιόρισε, αλλά έβαλε και το όνομά του: Οι συμμορίες, οι οποίες είχαν περιβληθεί τη δορά του κράτους, κατάφεραν να κάνουν να χάψουν όλοι ότι επρόκειτο για ένα «βαθύ κράτος»!

Έτσι, και χάρη του δικού τους σκοπού, είχαν εξυφάνει κάθε είδους σχέδια, από δολοφονίες μέχρι τη βία, αποδεχόμενοι παράλληλα και τη ρήση, σύμφωνα με την οποία «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», και δημιουργώντας τη βάση της Εργκενεκόν.

Τώρα, το θέμα είναι η ύπαρξη μιας δίκαιης δικαστικής Αρχής, η οποία θα οδεύσει με αποφασιστικότητα πάνω στον στόχο αυτό. Τώρα θα δούμε αν η εκδίκαση της Εργκενεκόν θα αποτελέσει μια δίκαιη δίκη ή ένα όπλο εκβιασμού απέναντι στους αντιπολιτευόμενους το ΑΚΡ.

Οι λαϊκίστικες αναφορές, που υπάρχουν μέσα στο κατηγορητήριο, γίνονται αιτία και για την ύπαρξη αμφιβολιών. Σχετικοί και άσχετοι, χιλιάδες άτομα, τέθηκαν υπό παρακολούθηση, μάλιστα κάποιοι μπήκαν ακόμη και στα ενδότερα της οικογενειακής τους ζωής. Όμως, περίεργο δεν σας φαίνεται ότι από αυτό «εξαιρέθηκαν» οι του ΑΚΡ;

Ο Hilmi Özkök είναι έτοιμος:
Στην πραγματικότητα, το δεύτερο κατηγορητήριο έχει περισσότερο βάθος από το πρώτο. Ο λόγος γι` αυτό είναι τα Ημερολόγια του ναύαρχου Özden Örnek και του δημοσιογράφου Mustafa Βalbay. Τα άτομα αυτά τα αρνούνται, όμως οι Εισαγγελείς λένε ότι είναι «δικά τους».

Τότε, γιατί ενώ έχει συλληφθεί ο Balbay, ο Örnek δεν είναι ούτε μάρτυρας; Ο τότε Γενικός Επιτελάρχης Hilmi Özkök, όταν ρωτήθηκε για τα Ημερολόγια του Örnek, είχε πει: «Δεν λέω ότι υπάρχουν, αλλά δεν λέω ούτε και ότι δεν υπάρχουν». Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι, εάν κληθεί από το δικαστήριο, θα μπορούσε να καταθέσει.

Στα Ημερολόγια του Örnek, αναφορικά με τον τότε Επιτελάρχη Özkök, με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2004 υπήρχε και η εξής καταγραφή: «Γνωρίζω τα πάντα και έχω στα χέρια μου όλα τα έγγραφα. Αυτά θα τα περάσω στα αρχεία του κράτους. Αυτό είναι ένα ιστορικό καθήκον».

Το βιβλίο του Dan Brown «Ο Κώδικας Da Vinci» δίπλα στο κατηγορητήριο της Εργκενεκόν ωχριά. Η κατάσταση αυτή εμβάλλει και σε υποψίες, ότι κάποιοι δεν επιθυμούν την άμεση διεκπεραίωση της δίκης.

Όμως, ο πρώην Γενικός Επιτελάρχης, λέγοντας «καλέστε με να μιλήσω», βοηθάει στην επίτευξη του στόχου για την άμεση διεκπεραίωσή της. Βεβαίως, δεν το κάνει προκειμένου να φανεί αρεστός σε κά-ποιους. Μια δίκη, η οποία θα σέρνεται, το μεγαλύτερο κακό θα το προξενήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η διαφύλαξη του στρατού και οι προσπάθειες απονομής της δικαιοσύνης δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Απεναντίας, αλληλοσυμπληρώνονται. Οι δικαστές πρέπει να χρησιμοποιήσουν το κλειδί, το ο-ποίο κρατεί στα χέρια του ο πρώην Αρχηγός!...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP