Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Στην τελική ευθεία η Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες παρότι δημοτικές, φαίνεται ότι θα είναι σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το πολιτικό σκηνικό. Το βασικό ερώτημα που θα απαντηθεί και στη συνέχεια θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα είναι αν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα αυξήσει ή θα μειώσει το ποσοστό του σε σχέση με το 46,7% που είχε στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Οι ψηφοφόροι θα ρίξουν τέσσερις φακέλους στην κάλπη για τους δημάρχους νομών, τους δημάρχους επαρχιών, τους προέδρους κοινοτήτων ή συνοικιών και τέλος τα μέλη των νομαρχιακών και τοπικών συμβουλίων.
Το ποσοστό που θα προκύψει για τα κόμματα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα νομαρχιακά συμβούλια, θεωρείται ισοδύναμο προς αποτέλεσμα γενικών εκλογών, αφού οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν κόμματα.
Η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος δεν αμφισβητείται. Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων (Konda και A&G) που είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία ως προς την πρόβλεψη του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών του 2007 η κατάσταση έχει ως εξής:
Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 47,9 (Konda) -39,8 (A&G) – 46,6 (εκλογές 2007)
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 23,5 -26,4 – 20,9
Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης 14,3 – 15,7 – 14,3
Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας (Κούρδοι) 4,2 – 5,3 (το 2007 είχε πάρει μέρος με ανεξάρτητους υποψήφιους).

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP