Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Δηλώσεις Μπακογίαννη για την Μειονότητα


Από το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ" απομονώσαμε τις θέσεις της αρχηγού της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σχετικά με την μειονότητα στην Θράκη αλλά και τα ελληνοτουρκικά:

«Όσο οι μουφτήδες ασκούν δικαστικές εξουσίες, τότε είναι «υπάλληλοι» του ελληνικού κράτους»

Σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε τη θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την εκλογή των μουφτήδων, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «όσο οι μουφτήδες ασκούν δικαστικές εξουσίες, τότε είναι «υπάλληλοι» του ελληνικού κράτους». «Διότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα αιρετός δικαστής», εξήγησε. «Αν οι μουφτήδες έπαυαν να έχουν δικαστικά καθήκοντα», συνέχισε, «θα ήταν ελεύθεροι να εκλεγούν, αφού η θρησκευτική ελευθερία είναι απολύτως δεδομένη». Αναφορά έκανε και στο νόμο περί της Σαρίας, όπου τόνισε πως «η «Δημοκρατική Συμμαχία» έχει ταχθεί και υπέρ μιας ουσιαστικής αλλαγής του». Όπως δήλωσε, «είναι ένα θέμα, που πρέπει να συζητηθεί με τη μειονότητα σε βάθος και χωρίς συμπλέγματα. Είναι αυτονόητο ότι με κανένα τρόπο δε θέλει κανείς να μειώσει το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός. Όμως υπάρχουν θέματα, που πρέπει να συζητηθούν με τη μειονότητα».

Το Μάιο θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη μειονότητα

Για τον πρόσφατο νόμο περί της βακουφικής περιουσίας, εκφράστηκε θετικά, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά, που νόμος του ελληνικού κοινοβουλίου δίνει στη μειονότητα την απόλυτη ελευθερία της διαχείρισης της περιουσίας της». Αναρωτήθηκε, μάλιστα, για τους λόγους, που μερίδα της μειονότητας δεν επιθυμεί να τον εφαρμόσει, ενώ επιφυλάχτηκε να συζητήσει η ίδια και τα τοπικά στελέχη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» το θέμα αυτό με τα μέλη της μειονότητας, ώστε να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι των αντιδράσεων. Για το συνολικό πρόγραμμα του κόμματός της, που αφορά θέματα της μειονότητας, παρέπεμψε στο συνέδριο του Μαΐου, όπου θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του και θα έχει συζητηθεί με τους τοπικούς φορείς.

«Φοβούμαι ότι οι ιμάμηδες έπεσαν θύματα μεγάλης και ουσιαστικής παραπληροφόρησης»

Επίσης, ρωτήθηκε και για το θέμα της αμοιβής των ιμάμηδων, που είχε εισηγηθεί η ίδια επί της προηγούμενης κυβέρνησης και προκάλεσε αντιδράσεις στο χώρο της μειονότητας. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι εμμένει στη θέση της αυτή και υπεραμύνθηκε των προθέσεών της. «Οι ιμάμηδες δικαιούνται να αμείβονται από το κράτος όπως όλοι οι δάσκαλοι θρησκευτικών στην Ελλάδα», τόνισε. «Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους», συνέχισε, «και κακώς δεν άρεσε. Ο στόχος ήταν να υπάρχουν ιμάμηδες, που θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται, για να μάθουν το κοράνι στα παιδιά». Έκανε λόγο μάλιστα και για μια σοβαρή διαστρέβλωση του περιεχομένου του νόμου αυτού, διαψεύδοντας ότι προβλεπόταν ο διορισμός των ιμάμηδων από 9μελή επιτροπή χριστιανών. Όπως εξήγησε, «οι ιμάμηδες θα ορίζονταν από τον επίσημο μουφτή και απλώς ο τυπικός έλεγχος, που γίνεται για όλους τους δημόσιους υπάλληλους, θα γινόταν από μια επιτροπή». «Φοβούμαι ότι έπεσαν θύματα μεγάλης και ουσιαστικής παραπληροφόρησης», κατέληξε.

«Η Τουρκία πρέπει να χτίσει πάνω στις καλές σχέσεις της με την Ελλάδα»

Τέλος, στο σχόλιό της για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε τη θέση της, ότι «η Ελλάδα έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία», εκτιμώντας δε ότι «αυτές έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολιτικές διαφορές». Εξέφρασε την άποψη ότι «οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από πλευράς της Τουρκίας το μόνο, που καταφέρνουν είναι να προκαλούν σύγχυση», ενώ υπογράμμισε ότι «η Τουρκία πρέπει να χτίσει πάνω στις καλές σχέσεις της με την Ελλάδα».

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=142905&categoryid=1

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP