Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τον πρώην πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν αποχαιρέτησε η Τουρκία


Χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια του πολιτικού Ισλάμ και άνοιξε τον δρόμο στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός διέκοψε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην κηδεία στο τζαμί Φατίχ της Κωνσταντινούπολης. Παρέστησαν, επίσης, ηγέτες από διάφορες χώρες, ενώ η Χαμάς έστειλε τελικά εκπρόσωπό της για να παραστεί στην κηδεία. Στην κηδεία παρέστησαν, ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, καθώς και σύσσωμη η κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, μέλη της κυβέρνησης κινδύνευσαν να ποδοπατηθούν.

«Ο Θεός είναι μεγάλος» φώναζαν χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί.
Στην κηδεία παρέστησαν ηγέτες των Αδελφών Μουσλουλμάνων από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ενώ δεν μετέβη, τελικά, στην Τουρκία ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ -όπως είχε ανακοινωθεί-, αλλά εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Περίπου 10.000 αστυνομικοί περιφρουρούσαν τον χώρο. Αρκετές κεντρικές αρτηρίες έκλεισαν στη συνοικία Φατίχ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκεται το τζαμί ώστε να επιτραπεί στην πομπή να προχωρήσει στο κοιμητήριο.
Νωρίτερα, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την προσευχή για την ανάπαυση του Ερμπακάν σε τζαμί στην Άγκυρα. Η σορός μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη για την κηδεία που τελέστηκε το μεσημέρι στο τζαμί Φατίχ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Ερμπακάν, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 85 ετών.
Ιδρυτής του σύγχρονου ισλαμικού κινήματος στην Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Ερμπακάν ήταν ο μέντορας αρκετών σημερινών ηγετών, μεταξύ των οποίων του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ και του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερμπακάν διετέλεσε πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνασπισμού το 1996. Ένα χρόνο αργότερα αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από τις πιέσεις του στρατού, θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
Μέχρι το θάνατό του ηγείτο του μικρού φιλοϊσλαμικού Κόμματος της Ευημερίας (ΒΡ) προωθώντας το Ισλάμ στην καθημερινή ζωή και στενότερους δεσμούς με το Ιράν και τη Λιβύη. Το κόμμα του δεν εκπροσωπείτο στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Newsroom ΔΟΛ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP