Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Επαφές στο πλαίσιο της 17ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ


Σημαντικές διμερείς συνεργασίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov και Τουρκίας Ahmet Davutoglu είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της 17ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που διεξήχθη στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι επιβεβαιώθηκε η στρατηγικής φύσεως συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας ενώ υπεγράφη το κοινό σχέδιο δράσης 2010-2012 που αφορά κατά κύριο λόγο στην ουσιαστική ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εμπεδώθηκε η κοινή βούληση για τη συνέχιση του μεγάλου έργου της διασύνδεσης Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ενώ προανήγγειλε τη συνεργασία κέντρων ερευνών των δύο χωρών προκειμένου να προωθηθούν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι απεδέχθη την πρόσκληση της ρωσικής ηγεσίας να μεταβεί στη Μόσχα.
Ενδιαφέρον παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει πίσω από τη συνάντηση με τον Τούρκο YΠΕΞ Davutoglu εν αναμονή της δημοσιοποίησης της ελληνικής απαντητικής επιστολής στην αντίστοιχη του Τούρκου πρωθυπουργού Erdogan.

O Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, υπό τον όρο βεβαίως ότι θα εκπληρωθούν στο ακέραιο οι τουρκικές υποχρεώσεις προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Η ελληνική πλευρά δείχνει θετική για νέα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών με συγκεκριμένο όμως αντικείμενο και ως εκ τούτου λόγο ύπαρξης. Επιπλέον, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι ένα ζήτημα, που εξετάζεται στις διερευνητικές επαφές, ωστόσο, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξακολουθεί να επιμένει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν "διμεροποιείται" και εν ανάγκη θα πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP