Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Με «ταξιδιωτική οδηγία» τιμωρούν οι ΗΠΑ τη στάση της Τουρκίας.


Του Δ.Π. ΔΗΜΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε «ταξιδιωτική επαγρύπνηση» («Travel Alert») για την Τουρκία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να ‘ναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των «εξελισσόμενων ανησυχιών ασφαλείας στην Τουρκία».
Επί τη ευκαιρία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την προειδοποίηση που, κατ’ αρχήν, θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου, «υπενθυμίζει (στους Αμερικανούς πολίτες) τη συνεχιζόμενη απειλή από τρομοκρατικές δραστηριότητες και βία κατά Αμερικανών πολιτών και (αμερικανικών) συμφερόντων».

Η αμερικανική ενέργεια, αν και υπαγορεύεται πρωτίστως εκ της υποχρεώσεως να προστατευθούν οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν εκεί από τους κινδύνους που διατρέχουν στη γείτονα, εντούτοις υποδεικνύει και διαπιστούμενη «σκλήρυνση» της Ουάσιγκτον έναντι της Αγκυρας, για την καθ’ όλα «αντιδυτική» συμπεριφορά της, όπως λέγεται από αμερικανικούς κύκλους (σ.σ. έτσι τουλάχιστον ερμηνεύεται το γεγονός ότι η Αγκυρα φροντίζει πρωτίστως για τα συμφέροντά της).
Ειρήσθω εν παρόδω, τελικά δεν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν που προγραμμάτιζε να παρευρεθεί στο ετήσιο επιχειρηματικό συνέδριο αμερικανο-τουρκικών οργανώσεων (13-17 Απριλίου) ακυρωθέν τώρα λόγω της «ρήξης» στο Αρμενικό.
«Οι Αμερικανοί πολίτες στην Τουρκία θα πρέπει να ‘ναι ιδιαίτερα προσεκτικοί υπό το φως της συνεχιζόμενης εκστρατείας “έξω οι Αμερικανοί, αυτή είναι η χώρα μας” και των επικείμενων σημαντικών επετείων που συνδέονται με το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Κόμμα (DHKP/C) που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρεται στην προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επισείοντας φόβους περί «πιθανών» ενεργειών κατά Αμερικανών κατά την περίοδο αυτή, το αμερικανικό ΥΠΕΞ προχωρεί στην «υπενθύμιση» πως οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει «να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσουν την αντίληψή τους σε ζητήματα ασφάλειας».
Επίσης, προτρέπονται οι Αμερικανοί ν’ αποφεύγουν να συχνάζουν σε μέρη που είναι γνωστό ότι συχνάζουν με τον κίνδυνο σε βάρος τους ενεργειών και εν γένει να ‘ναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο αυτή.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP