Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τουρκικός Τύπος 24.03.2010


Ξεκινάμε τη σημερινή επισκόπηση του τουρκικού τύπου με την εφημερίδα Zaman, όπου διαβάζουμε είδηση σχετικά με την επίσκεψη της πρόεδρου της Ιρλανδίας Μαίρη Μακ Αλίς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül συναντήθηκε με την Ιρλανδή ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο Çankaya. Η Μακ Αλίς, εξέφρασε για ακόμα μια φορά την υποστήριξη της χώρας της προς την Τουρκία για την πλήρη ένταξη της στην Ε.Ε.

Η Ιρλανδή πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία και η χώρα της έχουν ισχυρούς δεσμούς με μεγάλο παρελθόν παρά το γεγονός που βρίσκονται σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές της Ευρώπης.

Επίσης η Μακαλίζ ευχαρίστησε για βοήθειες που έστειλε ο Οθωμανός Σουλτάνος Abdülmecit στην Ιρλανδία, την περίοδο Μεγάλου Λιμού που άρχισε το 1845 και διάρκεσε μέχρι 1850.

Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak που μας ενημερώνει ότι ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο Erdoğan και ο Άσαντ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα ενόψει της Διάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου στη Λιβύη.

Σε μια άλλη είδηση της Yeni Şafak διαβάζουμε πως ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Nihat Ergün, επέστησε την προσοχή στο ότι οι καλές γειτονικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, θα επηρεάσουν θετικά το μέλλον της περιοχής.

Ο Τούρκος υπουργός κατά λέξη είπε:

"Οι καλές γειτονικές σχέσεις προχωράνε όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά σε μια υγιή βάση και στο μέλλον αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και ανάπτυξη".

Η Milliyet γράφει ότι απονεμήθηκε το βραβείο «Hilal-i Pakistan» στο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Ekmeleddin İhsanoğlu. Ο İhsanoğlu ο οποίος κρίθηκε άξιος για το ανώτατο πακιστανικό βραβείο που απονέμεται σε πολίτες, για τις συνεισφορές του στον αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας και για τις προσπάθειες που κατάβαλε για το ζήτημα Κασμίρ.

Ο γγ του ΟΙΔ παρέλαβε το βραβείο, , από τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

«Από τη Νότια Κορέα η μεγαλύτερη άμεση επένδυση για το GAP», είναι ο τίτλος που προτιμάει η εφημερίδα Star για την είδηση όπου διαβάζουμε ότι υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Ειδικής Επενδυτικής Εταιρίας και του νοτιοκορεατικού ομίλου «GP Group LLC», η οποία προβλέπει επενδύσεις στην περιοχή του Σχεδίου της Νοτιοανατολικής Ανατολίας, GAP.

Αναφέρεται ότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στον αγροτικό τομέα της Τουρκίας και πως πρόσφατα αντιπρόσωποι περίπου 800 ξένων ομίλων επισκέφτηκαν την περιοχή.

Τέλος σε μια είδηση της Sabah, επικαλούμενη δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», διαβάζουμε ότι η Γερμανία θέτει όρους για βοήθεια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας η Γερμανία ζητά τα εξής:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση της Αθήνας

Τα μέλη της ΕΕ να αποδεχτούν σκληρούς κανόνες για να ελέγξουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν αλλαγές στην νομοθεσία της ΕΕ


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP