Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τουρκία: Aπόφαση για επενδύσεις φυσικού αερίου στο Ιράν




Η τελική απόφαση για το κατά πόσον η Τουρκία θα προχωρήσει σε επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου στο Ιράν θα ληφθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ. Ο ίδιος υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η συμφωνία, ύψους 5,5 δισ. δολαρίων και η οποία αναμένεται να βάλει σε καινούργια δοκιμασία τις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον, έχει πολιτική στήριξη στην τουρκική πρωτεύουσα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά χθες βράδυ στο Ρόιτερ, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι "θα λάβουμε την τελική απόφασή μας για την επένδυση στο Ιράν μέσα σε δύο εβδομάδες. Το πρόγραμμα έχει την πλήρη πολιτική στήριξη, αλλά τις συνομιλίες διεξάγουν οι εταιρίες. Αν τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας δεν είναι αρκετά ικανοποιητικά, δεν θα προχωρήσουμε".

Η Τουρκία, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει εκφράσει έντονο σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης που προωθούν οι ΗΠΑ, καθώς και αμφιβολίες για την πρόθεση του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, με τον οποίο οι Βρυξέλλες επιθυμούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, η Τουρκία υποστηρίζει την ιδέα να καταστεί το Ιράν μία από τις πηγές τροφοδοσίας του εν λόγω αγωγού.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε επίσης ότι η χώρα του σχεδιάζει να καταθέσει στο μέλλον προσφορές, από κοινού με την Gazprom και ορισμένες αμερικανικές εταιρίες, για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράν.
Γνωστοποίησε, τέλος, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να ολοκληρώσει, φέτος, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου στη γείτονα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP