Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ε.Ε. προς Τουρκία: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις


Οι Ευρωπαίοι και Τούρκοι πολιτικοί που συναντήθηκαν χθες στην Πράγα και συζήτησαν την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας συμφώνησαν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε, παρά τις διαφοροποιήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα αυτό. Πάντως, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προέτρεψαν την Τουρκία να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, επιλύοντας όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. "Η διαδικασία στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δείχνει ότι η Τουρκία έρχεται όλο και πιο κοντά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σάρτσενμπεργκ, του οποίου η χώρα ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο στην πορεία αυτή της Τουρκίας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου, στις δηλώσεις του υπενθύμισε ότι οι διαδικασίες της διεύρυνσης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ωστόσο όλες κρίθηκαν επιτυχείς και υποστηρίχθηκαν από μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών, καθώς επίσης από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όπως είναι γνωστό, επαναβεβαίωσε την αντίθεσή του πρόσφατα στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών κρατών μελών συμμερίζονται αυτή την άποψη. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, σε χθεσινές δηλώσεις του εκτίμησε ότι σήμερα αυτή η συζήτηση δεν είναι παραγωγική και κινδυνεύει να προκαλέσει τριβές στις διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή υπάρχει ισχυρή συναίνεση για τη συνέχιση της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η άποψη του Τούρκου υπουργού, όπως εκφράστηκε, είναι ότι μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει στο τέλος της ενταξιακής διαδικασίας και να υπάρξει τελική απόφαση για την είσοδο ή μη μιας μουσουλμανικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της τουρκικής Βουλής Κιοκσάλ Τοπτάν με τον οποίο συζήτησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σήμερα, την προώθηση πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, όπως είχε υποσχεθεί πριν τις δημοτικές εκλογές. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες θα αναζητηθεί ευρεία πολιτική συναίνεση περιλαμβάνονται αλλαγές στο νόμο περί πολιτικών κομμάτων και των εκλογών.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP