Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

«Συμφέρον της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού»


Μια πρόγευση της πολιτικής έναντι της Τουρκίας που θα ακολουθήσει η σουηδική προεδρία της Ε.Ε. από τον ερχόμενο Ιούλιο έδωσε -σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης»- ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ.
Ο κ. Μπιλντ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει στρατηγικό συμφέρον να υπάρξει σύντομα λύση του Κυπριακού, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει, όπως είπε, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της όσο και τη θέση της έναντι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε περιφερειακά θέματα, όπως αυτά του Νότιου Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.
Ο Σουηδός υπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει αν θα ληφθούν μέτρα κατά της Αγκυρας σε περίπτωση που δεν έχει μέχρι τότε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε. και της Κύπρου (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία κι αεροσκάφη).

Αφησε, επίσης, σαφέστατα να εννοηθεί ότι η σουηδική προεδρία θα επιδιώξει διαβουλεύσεις για το άνοιγμα του τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου της ενέργειας με τους εταίρους και ιδιαίτερα την Κύπρο που αντιδρά.

Ο κ. Μπιλντ διέψευσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση της ευρωπαϊκής τρόικα με την Τουρκία ο Τούρκος ομόλογός του Αλί Μπαμπατζάν τόνισε πως επιδιώκει διζωνική λύση «δύο εθνών» στην Κύπρο.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι Αγκυρα και Λευκωσία βλέπουν διαφορετικά ορισμένες βασικές πτυχές του Κυπριακού. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα όλων των ευρωπαϊκών χωρών να υπάρξει μέχρι το Δεκέμβριο η αναγκαία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP