Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ο Ερντογάν ετοιμάζει κυβερνητικό ανασχηματισμό


Τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να ανακοινώσει έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό τις επόμενες ημέρες, τον οποίο θεωρεί αναγκαίο για την αναζωογόνηση του κυβερνώντος κόμματος, μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσε η δύναμή του στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε τουρκικές εφημερίδες, αναμένεται ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν θα αναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, αντικαθιστώντας τον σημερινό υπουργό Μεχμέτ Σιμσέκ, στον οποίο αποδίδεται η ευθύνη για τη δυσαρέσκεια των Τούρκων πολιτών για τον τρόπο που υιοθέτησε όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.


Όπως είναι γνωστό, βασική αιτία της μείωσης της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία θεωρούνται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ο κ. Νταβούτογλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει τη δυναμική στο διεθνή ρόλο της Άγκυρας. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Νταβούτογλου, σημειώνουν, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να μην περιορίζεται στο δυτικό προσανατολισμό της χώρας, αλλά να επιδιώκει την οικοδόμηση προνομιακών σχέσεων με τον μουσουλμανικό κόσμο και τη Μόσχα. Υπενθυμίζουν δε δήλωσή του το 2007 ότι "η Τουρκία μπορεί να είναι ευρωπαϊκή στην Ευρώπη και ανατολική στην Ανατολή, γιατί είμαστε και τα δύο".

Πάντως, στα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν δεν έχει καθορίσει μέχρι τώρα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ για να του παρουσιάσει τον κατάλογο με τα ονόματα των νέων υπουργών.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP