Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

"Έκρηξη δημοκρατίας" στην Τουρκία: Internet με φίλτρα!


Δημοκρατικές διαδικασίες στην Τουρκία: Από τις 22 Αυγούστου, όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου στην Τουρκία θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα πακέτα φίλτρων που θεσμοθετεί η κυβέρνηση. Ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για «λογισμικό λογοκρισίας όπως της Κίνας», ενώ η αρμόδια αρχή υποστηρίζει ότι στόχος της είναι η «προστασία των χρηστών».

Με την εφαρμογή του μέτρου, οι χρήστες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα φίλτρα που όρισε η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών: «οικογενειακό», «παιδικό», «εσωτερικό» και «κανονικό». Το «κανονικό» φίλτρο υποτίθεται ότι αντιστοιχεί στο σημερινό καθεστώς πρόσβασης στο Διαδίκτυο, δεδομένου ότι εμποδίζει την πρόσβαση μόνο στους δικτυακούς τόπους που ήδη απαγορεύονται (η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιβάλει φραγή στο YouTube, για παράδειγμα).

Η διαφορά όμως είναι ότι, αν ένας χρήστης συνδεθεί σε απαγορευμένο δικτυακό τόπο, η επίσκεψη αυτή θα καταγράφεται.

Από τα άλλα φίλτρα, το «οικογενειακό» εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που έχουν απαγορευτεί ή έχουν περιληφθεί σε μαύρη λίστα, το «παιδικό» θα επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες που εγκρίνει η αρμόδια τουρκική υπηρεσία για τα παιδιά, ενώ το «εσωτερικό» δίνει πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες Τουρκίας.

Όπως όμως επισημαίνει η εφημερίδα Zaman, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε νόμος επιβάλλεται με στόχο την «προστασία των καταναλωτών» αποδεικνύεται τελικά να είναι μια μορφή λογοκρισίας.

Την ίδια γνώμη φαίνεται να έχει o Σερντάρ Κουζούλογλου, δημοσιογράφος για θέματα Διαδικτύου στην εφημερίδα Radikal: «Για να το πούμε σε απλά τουρκικά, θα βρισκόμαστε πίσω από ένα λογισμικό λογοκρισίας, όπως συμβαίνει και στην Κίνα».

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, οι υπεύθυνοι του χιουμοριστικού δικτυακού τόπου Eksi Sozluk («Ξινό Λεξικό»), που είναι από τους δημοφιλέστερους στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμό του.

Η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών διέψευσε ότι έδωσε τέτοια εντολή, ωστόσο οι δικηγόροι του δικτυακού τόπου δημοσιοποίησαν την επιστολή που εστάλη στην υπηρεσία φιλοξενίας του για «λουκέτο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP