Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Επικαιρότητα Τουρκίας-ΕΕ


Ομιλία Ομπάμα στην ΤΜΕ - Υποστήριξη Ζαπατέρο στην ένταξη της Τουρκίας - Απάντηση Φερέρο-Βάλντερ στην γραπτή ερώτηση του Ογκέρ - Όλι Ρεν περί κεφαλαίου της ενέργειας - Υποστήριξη Σολάνα στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.-

Ομιλία Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.-

Ο Ομπάμα στην ομιλία που έκανε στο κοινοβούλιο έκανε την εξής δήλωση "για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με τις δυσκολίες του 21ου αιώνα στοχεύουμε μια ειρηνική ΕΕ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ".

Υποστήριξη του Ισπανού πρωθυπουργού Ζαπατέροστην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.-

"Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ένα στρατηγικό θέμα για την Ισπανία. Υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας. Εμείς που πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση της Τουρκίας είναι καλό για την ένωση θέλουμε να τηρηθεί μια κοινή στάση και η όλη διαδικασία να μπει στην τελική ευθεία. Η στάση της Ισπανίας θα παραμείνει αμετάβλητη. Θέλουμε την συνέχεια της διαδικασίας. Η Ευρωπαϊκή πορεία της μεγάλης χώρας Τουρκίας απαιτεί κάποιο διάστημα. Ως Ισπανία δείχνουμε την στάση μας με ισχυρό τρόπο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε".

Απάντηση Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ στην γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Βουράλ Ογκέρ.-

Η επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ δήλωσε την ικανοποίηση της ένωσης για την πρόθεση της Τουρκίας να σχηματίσει μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της γειτονίας, ασφάλειας και συνεργασίας στο Καύκασο.

Η Φερέρο-Βάλντερ απάντησε γραπτή ερώτηση που κατάθεσε ο ευρωβουλευτής Βουράλ Ογκέρ (Vural Öger). Ο Ογκέρ ζήτησε από την ΕΕ συναρμογή των περιφερειακών πρωτοβουλιών αναφορικά με τις ανατολικές γειτονικές περιοχές της ένωσης. Ο ευρωβουλευτής επισήμανε πως στις ανατολικές γειτονικές περιοχές της ΕΕ υπάρχουν διάφορες περιφερειακές πρωτοβουλίες παρόμοιες ως προς το γεωγραφικό πεδίο ενδιαφέροντος. Ο κ. Ογκέρ πέρα από την "Ανατολική Εταιρική Σχέση" και τη "Συνέργεια για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας" που δρομολόγησε η ΕΕ, πρότεινε την "Πλατφόρμα για τη Σταθερότητα και τη Συνεργασία στο Νότιο Καύκασο" με την συμμετοχή τριών κρατών του Νοτίου Καυκάσου, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν καθώς και Τουρκίας και Ρωσίας. Η ανατολική εταιρική σχέση δεν αποσκοπεί στην διευθέτηση διαφωνιών. Αλλά οι διαφωνίες που δεν έχουν επιλυθεί είναι χαρακτηριστικό αυτής της περιφέρειας, επομένως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να θεωρηθούν συμπληρωματικές.

Ο κ. Ογκέρ ρώτησε εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την πρωτοβουλία της Τουρκίας "ανταγωνιστική" και την άποψη της Επιτροπής για την συναρμογή των κοινοτικών πρωτοβουλιών με τις περιφερειακές. Ενώ ζητώντας να πληροφορηθεί αναφορικά με τις εργασίες σχηματισμού μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ πρωτοβουλιών ρώτησε αν η "Συνέργεια για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας" που μελλοντικά θα μετατραπεί σε "Ένωση της Μαύρης Θάλασσας" θα μπορούσε να αποτελέσει ή όχι "πλαίσιο" με την συμμετοχή της ΕΕ, των κρατών του Νοτίου Καυκάσου καθώς και Τουρκίας και Ρωσίας.

Η επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ στην απάντηση της επεσήμανε πως η "Ανατολική Εταιρική Σχέση" που δρομολόγησε η ΕΕ είναι μια στρατηγική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Νοτίου Καυκάσου Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία. Βασικός στόχος του σχηματισμού είναι η ΕΕ να πλησιάσει τα ανατολικά γειτονικά κράτη μέσω του καταστατικού της ένωσης και να συνεισφέρει στην σταθερότητα, στην σωστή διακυβέρνηση, στην οικονομική ανάπτυξη και στις μεταρρυθμίσεις αυτών των χωρών, είπε η κα. Φερέρο-Βάλντερ και πρόσθεσε πως η "Συνέργεια για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας" είναι αναφορικά με μια πιο ευρεία περιοχή και ότι επικεντρώνεται σε θέματα όπως προστασία του περιβάλλοντος και δίκτυα συγκοινωνιών.

Η Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ ολοκλήρωσε την απάντηση της λέγοντας το εξής: "Η επιτροπή αντιμετωπίζει με ικανοποίηση τις αξίες και τους στόχους της πρωτοβουλίας της Τουρκίας "Πλατφόρμα για τη Σταθερότητα και τη Συνεργασία στο Νότιο Καύκασο". Η Επιτροπή ελπίζει να μάθει περισσότερα για τα ειδικά κριτήρια που προβλέπονται στα θεμέλια αυτής της πρωτοβουλίας, τις λεπτομέρειες και τον σχηματισμό μιας κατάλληλης συνέργειας".

Δήλωση Όλι Ρεν περί ανοίγματος του κεφαλαίου της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.-

O επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Όλι Ρεν είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και σημείωσε πως έχουν υπόψη τους ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για αυτό.

Ο Όλι Ρεν απαντώντας ερώτηση που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο είπε πως στην συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μάνουελ Μπαρόζο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στις Βρυξέλλες, επίσημα δεν συνδύασε το σχέδιο φυσικού αγωγού Ναμπούκο με το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας ενεργειακού κεφαλαίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλά, επισήμανε ο Ρεν, πως ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο εξής: “το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας θα συνεισφέρει ρητά στον σχηματισμό ενός καλύτερου πολιτικού κλίματος στην Τουρκία για την ολοκλήρωση του σχεδίου φυσικού αγωγού Ναμπούκο”. Ο Ευρωπαίος συνέχισε λέγοντας: “η Επιτροπή έχει υπόψη της ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη επαρκώς για το άνοιγμα του ενεργειακού κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις. Το άνοιγμα του κεφαλαίου θα συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αναφορικά με το σχέδιο Ναμπούκο, παραδείγματος χάρη στους κανονισμούς μετάβασης του φυσικού αερίου. Αλλά για το άνοιγμα ενός κεφαλαίου απαιτείται η ομοφωνία των κρατών μελών και αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κάτι τέτοιο.”

Το σχέδιο φυσικού αγωγού Ναμπούκο μέσω Τουρκίας θα μεταφέρει το φυσικό αέριο των πηγών του λεκανοπεδίου της Κασπίας Θάλασσας στην Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το σχέδιο αποσκοπεί να ανεξαρτητοποιήσει ενεργειακά την Γηραιά Ήπειρο από την Ρωσία. Η κατασκευή του σχεδίου θα ξεκινήσει το 2010 ενώ από το 2013 από τον αγωγό θα αρχίσει να ρέει φυσικό αέριο με συνολική ικανότητα 8 δισεκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Το σχέδιο αναμένεται να κοστίσει 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υποστήριξη Σολάνα στην Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.-

Ο ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα υποστήριξε την ένταξη της Τουρκίας στην ένωση.

Στην ανακοίνωση που έκανε ο Σολάνα είπε το εξής: "Δεν βλέπω τίποτα που να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ". Λέγοντας πως η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη υπενθύμισε πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε αυτό. Ακόμα επεσήμανε πως σημειώνεται πρόοδος στα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP