Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Το τουρκικό κυβερνών κόμμα επιδιώκει τη στήριξη της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του συντάγματος


Το τουρκικό κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKΡ) θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες με την αντιπολίτευση για την τροποποίηση του συντάγματος, τώρα που έληξαν οι δημοτικές εκλογές στη χώρα, δήλωσε ο Μπουρχάν Κούτζου, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μετά τις εκλογές της 29ης Μαρτίου σκοπεύει να ανανεώσει τις προσπάθειες για αναθεώρηση του συντάγματος, που καταρτίστηκε το 1982. Η τροποποίηση του συντάγματος συνιστά κρίσιμο βήμα στη πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..


Ο Μπ Κουτζού, μέλος του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που είναι επιφορτισμένη με την αναθεώρηση του συντάγματος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι ελπίζει πως θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Επιθυμούμε την επίτευξη συμφωνίας με όλες τι πλευρές», ανέφερε αργά χθες.
Ο Μπ Κουτζού δήλωσε ότι οι τροποποιήσεις θα συμπεριλαμβάνουν την αλλαγή νόμου που θα καθιστά δυσχερέστερο το κλείσιμο ενός κόμματος με βάση την ιδεολογία του, την αναθεώρηση του συντάγματος, και τη συγκρότηση της αρχής του συνηγόρου του πολίτη, βήματα που εδώ και καιρό ζητούν οι Βρυξέλλες.
Ο καταστατικός χάρτης τη χώρας που συντάχθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980, έχει επικριθεί για επιβράδυνση της τουρκικής πορείας εκσυγχρονισμού και για πλήγματα στην οικονομική ανάπτυξη. Επίσης περιορίζει ορισμένα πολιτικά δικαιώματα, όπως την ελευθερία της έκφρασης και τη θρησκευτική ελευθερία και επιτρέπει στο στρατό να ασκεί επιρροή στις εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης δεν διαθέτει τις απαιτούμενες έδρες στη βουλή για την τροποποίηση του συντάγματος, συνεπώς θα χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού ΜΗΡ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP αντιτίθεται στα σχέδια της κυβέρνησης για αναθεώρηση αναφέροντας ότι ένα κόμμα με ισλαμιστική ατζέντα όπως το κυβερνών δεν έχει καμία δουλειά με την αλλαγή ενός συντάγματος που εγγυάται τις αρχές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP