Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

«Και εμείς σκοτώσαμε Τούρκους αιχμαλώτους»


Στην ανταπόκριση γράφει ότι, μετά την αποκάλυψη ότι τα οστά που βρέθηκαν στο πλαίσιο των ανασκαφών για τους αγνοούμενους, ήταν των πέντε Ε/Κ στρατιωτών, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαν παραδοθεί, δολοφονήθηκαν από τους Τουρκοκύπριους μουτζαχίτ, υπήρξε και ομολογία των Ελληνοκυπρίων, ότι και εκείνοι σκότωσαν Τούρκους αιχμαλώτους. Συνάδελφοι των Ελληνοκυπρίων στρατιωτών που ζούν σήμερα, είπαν: «Πριν έξι ώρες από εκείνο το συμβάν και εμείς είχαμε εκτελέσει τέσσερεις Τουρκοκύπριους στρατιώτες, στο Σερνταρλί».

Στον ε/κ Τύπο, στον οποίο εδώ και μέρες δημοσιεύονται πολλές ειδήσεις σχετικά με αιχμάλωτους στρατιώτες, τελευταία προσετέθη και εντυπωσιακό ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση CyBC. Φίλος των Ελληνοκυπρίων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στο χωριό Σερνταρλί, το οποίο σήμερα είναι μέσα στα σύνορα της «ΤΔΒΚ», ονόματι Γιάννης Χριστοδούλου, είπε ότι στις 20 Ιουλίου, που ξεκίνησε η «ειρηνευτική επιχείρηση», είχαν καταλάβει το χωριό και πρόσθεσε: «Όταν ήρθαν τα τουρκικά άρματα, διέφυγα από την ομάδα που αντιστεκόταν. Αν δεν διέφευγα, θα ήμουν αιχμάλωτος και εγώ. Σε απόσταση 100 μέτρων, είδα ότι οι φίλοι μου έπεσαν αιχμάλωτοι. Στο Σερνταρλί κάναμε και μεις, πολλά κακά».

Από την άλλη, η Cyprus Mail, σε είδηση που δημοσίευσε με την υπογραφή Μακάριος Δρουσιώτης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις Ε/Κ λοχαγού, που είχε υπό τον έλεγχό του το Σερνταρλί και ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, με την σκέψη ότι θα κατηγορηθεί. Το πρόσωπο αυτό είπε: «Έξι ώρες περίπου πριν πέσουν αιχμάλωτοι οι πέντε στρατιώτες μας, είχαμε εκτελέσει και μείς κατά τον ίδιο τρόπο, τέσσερεις Τουρκοκύπριους».

Σε άλλη ανταπόκριση του Ομέρ Μπιλγκέ από τα κατεχόμενα, με τον τίτλο «Οι Ελληνοκύπριοι το γνώριζαν εδώ και 35 χρόνια», γράφει πως το γεγονός ότι βρέθηκαν τα οστά των Ε/Κ στρατιωτών, έφερε στο φώς το ψέμα σχετικά με την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης, επί 35 χρόνια εναντίον της Τουρκίας.

Όταν ο πολεμικός ανταποκριτής Εργκίν Κονούκσεβερ, ο οποίος το 1974 είχε πέσει αιχμάλωτος στους Ε/Κ, είπε ότι μεταξύ των φωτογραφιών που είχε τραβήξει και κατασχέθηκαν, υπήρχαν και φωτογραφίες των Ε/Κ στρατιωτών που δολοφονήθηκαν και τάφηκαν, έγινε αντιληπτό ότι ο αρχηγός της ΕΟΚΑ την περίοδο εκείνη Νίκος Σαμψών, γνώριζε από την πρώτη μέρα τα πάντα και με οδηγίες του, αποκρύφτηκαν οι φωτογραφίες.

Ο γνωστός δημοσιογράφος - ερευνητής Μακάριος Δρουσιώτης, σε άρθρο του στη Cyprus Mail αναφέρθηκε στο θέμα και είπε ότι παράλληλα με τον Κονούκσεβερ και ο Τούρκος διοικητής Μπορατάς είχαν καταθέσει στην Επιτροπή Αγνοουμένων. Ο Δρουσιώτης ανέφερε ότι η ε/κ διοίκηση, ήξερε εδώ και χρόνια, για την τύχη των στρατιωτών και οι φωτογραφίες όπως και όλο το υλικό, που είχαν πάρει από τον Κονούκσεβερ, δόθηκαν στον Σαμψών και στη συνέχεια, στην εφημερίδα Μάχη.

Όμως, οι Ε/Κ έδειχναν σαν στοιχείο, τις φωτογραφίες των αιχμαλώτων και καθιστώντας υπεύθυνη την Τουρκία, έλεγαν ότι οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι κρατούνται σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας και πρώτα στα Άδανα. Επίσης, ζητούσαν να γίνει έρευνα στα τουρκικά εδάφη, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.


Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες, ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα με τον τίτλο «Ο Έλληνας στρατιώτης μετά από 35 χρόνια, παραπονέθηκε για τη χώρα του και είπε: Έπεσα αιχμάλωτος στην Κύπρο και η Ελλάδα δεν μου έδωσε χρήματα, ούτε για την επιστροφή». Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά στη συνέντευξη που έδωσε ο Έλληνας στρατιώτης Λάμπρος Πλίτσης στο Έθνος.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP