Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Πιέσεις Ράσμουσεν προς Αθήνα και Αγκυρα για τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ


Πιέσεις προς την Αθήνα την Αγκυρα, αλλά και την ΕΕ άσκησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος και των δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, τη Δευτέρα, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξαιτίας των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για καλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν. «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές λύσεις» τόνισε.

Οι πιέσεις αφορούν από την μια πλευρά την Τουρκία που δεν επιτρέπει τη σύναψη επίσημων σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και από την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες την Κύπρο και την Ελλάδα, που υπό αυτές τις συνθήκες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, προκαλώντας περαιτέρω ενόχληση στην Αγκυρα.

Ο κ. Ρασμουσεν τόνισε ότι όσο διαρκεί το πρόβλημα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει δυνάμεις της ΕΕ που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, ο υπουργός Αμυνας Ευ.Βενιζέλος απέφυγε να αναφερθεί στις πιέσεις που ασκούνται, σημειώντας ότι στις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπάρχουν νεά δεδομένα τα οποία αφορούν τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Η συνεδρίαση είχε ως πραγματικό αντικείμενο μια εκτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν και μέσω της συζήτησης για το Αφγανιστάν τέθηκε και το κύριο θέμα της συνεδρίασης που είναι οι σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ ενόψει και των νέων δεδομένων που διαμορφώνει, με καθυστέρηση βέβαια, η Συνθήκη της Λισσαβόνας.

»Έχοντας πολύ έντονη ακόμη την αίσθηση που αποκόμισα από την Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ πριν από μερικές εβδομάδες στην Μπρατισλάβα, μπορώ να πω ότι σήμερα, η τοποθέτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν μέσα σε ευρωπαϊκά συμφραζόμενα, ήταν πολύ πιο διστακτική και πολύ πιο μετριοπαθής. Γιατί είναι πια αντιληπτό από όλους και πανθμολογούμενο, ότι προτάσσονται τα πολιτικά κριτήρια, οι πολιτικές διαδικασίες, μια αμιγώς στρατιωτική προσέγγιση δεν οδηγεί πουθενά.

» Είναι κοινή συνείδηση πια και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πως το μεγάλο πρόβλημα στο Αφγανιστάν είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης Καρζάι, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκαθίδρυση στην πραγματικότητα της αφγανικής κυριαρχίας, δηλαδή για την ανάληψη από τους Αφγανούς της ευθύνης για την χώρα τους, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε έμφαση σε διαδικασίες θεσμικής διαπαιδαγώγησης και αναβάθμισης, σε διαδικασίες συγκρότησης ενός κράτους στο Αφγανιστάν» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
ΝΕΑ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP