Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ


Ο τουρκικός Τύπος δίνει ευρεία προβολή στο θέμα της παρακολούθησης των τηλεφώνων ανώτατων δικαστικών λειτουργών, θέμα που ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε πως παρακολουθήθηκαν όλα τα τηλέφωνα, κινητά και σταθερά, του Γενικού Εισαγγελέα στην Κων/πολη Αϊκούτ Τζενγκίζ Ενγκίν.

Το θέμα αυτό επισκιάζει σήμερα ακόμη και τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σχετικά με το δημοκρατικό [κουρδικό] άνοιγμα της κυβέρνησης.

Μετά το θόρυβο, που ξέσπασε χθες σχετικά με την παρακολούθηση δικαστών και εισαγγελέων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία εντός των τελευταίων πέντε ετών, μετά από σχετικό αίτημα των Επιθεωρητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα 69 δικαστών και εισαγγελέων. Οι 56 δικαστές και εισαγγελείς παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης Εργκενεκόν. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο έδωσε τις άδειες για διεξαγωγή ανακρίσεων για την Εργκενεκόν στις 15/4/2008 και στις 5/9/2008. Στο πλαίσιο αυτό, οι Επιθεωρητές του Υπουργείου ζήτησαν και την άδεια για την παρακολούθηση 56 δικαστών και εισαγγελέων. Έγινε γνωστό ότι για 46 δικαστές και εισαγγελείς δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για άλλους οκτώ.

Ο φάκελος του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ομέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου, καθώς και ο φάκελος του Προέδρου του Α΄ Κακουργιοδικείου του Σίντζαν, Οσμάν Κατσμάζ, ήδη έχουν ληφθεί υπόψη, έχουν εξεταστεί και έχουν σταλεί στις αρμόδιες Αρχές. Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων του Εμιναγάογλου και του Κατσμάζ.

Όπως αναφέρεται στον Τύπο, έγινε γνωστό ότι δεν παρακολουθήθηκε, όπως τονίστηκε εξ αρχής, το τηλεφωνικό κέντρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά το συγκεκριμένο τηλέφωνο, το οποίο είχε παραχωρηθεί στον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Εμιναγάογλου. Επίσης, αναφέρεται ότι δεν παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα των δικαστών και εισαγγελέων του Δικαστηρίου.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι φήμες που κυκλοφόρησαν, πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει την παρακολούθηση όλων των τηλεφώνων στη χώρα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά αποτελούν αβάσιμους ισχυρισμούς και σχόλια, που έχουν σαν στόχο τη δημιουργία σύγχυσης, την ενσυνείδητη εξαπάτηση της κοινής γνώμης και την πληροφοριακή ρύπανση.

****

Στον Τύπο αναφέρεται ότι, και από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δ/νσης Τηλεπικοινωνιών Φετχί Σιμσέκ σε δηλώσεις του χθες ανακοίνωσε ότι δεν έγινε καμία παρακολούθηση στα τηλέφωνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ακριβώς λόγω της ιδιομορφίας του τηλεφωνικού του κέντρου και ότι, κατά συνέπεια, δεν παρακολουθήθηκε ούτε και το τηλέφωνο του Εισαγγελέα Εμιναγάογλου, αν και υπήρχε η σχετική δικαστική απόφαση για την παρακολούθηση.

Ο Σιμσέκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε: «Νομικά είναι ανέφικτο να γίνει παρακολούθηση χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση δικαστού και εισαγγελέα». Ο Σιμσέκ, ο οποίος τόνισε ότι τα πάντα θα συνεχιστούν εντός του πλαισίου του νόμου, ανέφερε, χωρίς να κατονομάσει, ότι τα τηλέφωνα του Π/Θ, πριν τη σύσταση της Δ/νσης Τηλεπικοινωνιών (ΤΙΒ), παρακολουθήθηκαν επί 6 χρόνια χωρίς σχετική δικαστική απόφαση και ότι βρέθηκαν τα στοιχεία των καταγραφών των συνδιαλέξεων, αλλά γι’ αυτό το θέμα ουδεμία έντονη συζήτηση υπήρξε, ούτε επικράτησε τόσος θόρυβος. Όμως – συνέχισε – σήμερα, αν και οι παρακολουθήσεις γίνονται μετά από δικαστική απόφαση, ξεσηκώνεται όλος ο κόσμος. Θα πρέπει – κατέληξε – να πάψουν να ισχύουν αυτά τα διπλά μέτρα και σταθμά.

Ο Τύπος αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας στην Κων/πολη Ενγκίν, πέραν της 24ωρης παρακολούθησης των σταθερών και κινητών τηλεφώνων του, παρακολουθήθηκε και ο ίδιος σε όλες τις μετακινήσεις του και τις δραστηριότητές του. Η πρώτη απόφαση για την παρακολούθησή του ελήφθη από το ΙΑ΄ Κακουργιοδικείο της Άγκυρας, τον Οκτώβριο του 2008. Ο τόπος που βρισκόταν ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστωνόταν από το σήμα του κινητού του τηλεφώνου. Με τη δικαστική έγκριση που ελήφθη, ξεκίνησε μεγάλη παρακολούθηση για τον Ενγκίν.

****

Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων Καντίρ Οζμπέκ, σε χθεσινές δηλώσεις του σχετικά με το θέμα, τόνισε ότι, δυστυχώς, η δικαιοσύνη βρίσκεται σε θέση άμυνας. Ακόμη, είπε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου συζητήθηκαν οι πληροφορίες και τα στοιχεία σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, που προέκυψαν από τους φακέλους του Πρόεδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Εμιναγάογλου και του Προέδρου του Α΄ Κακουργιοδικείου του Σίντζαν, Οσμάν Κατσμάζ, των οποίων ζητείται η αποπομπή από το Δικαστικό Σώμα.

Ο ίδιος είπε ότι συνεχίζεται η παρακολούθηση των τηλεφώνων με αυξανόμενη ένταση, κάτι το οποίο οδήγησε στο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι παρακολουθούνται όλοι οι πολίτες. Αυτό αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνεχίζοντας, είπε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε χθες για την εξονυχιστική εξέταση από τη Δικαιοσύνη της καταλληλότητας της παρακολούθησης αυτής βάσει του νόμου και ειδικότερα μετά από δικαστική απόφαση, που εκδίδεται μετά από αίτημα των επιθεωρητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης, επεσήμανε: «Παρά την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, μαθαίνουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπέβαλε μέχρι σήμερα κανένα φάκελο για έλεγχο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα αυτό».

****

Ο Τύπος γράφει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης [CHP] Ντενίζ Μπαϋκάλ αντέδρασε έντονα στις ανωτέρω εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «παρανομία» και λέγοντας: «Προκύπτει μια κατάσταση πολύ πιο σοβαρή από την υπόθεση Watergate».

Ο Μπαϋκάλ τόνισε: «Το κράτος μετατρέπεται σε όμηρο μιας μυστικής οργάνωσης και δεν δίνει λογαριασμό για τίποτε. Ασφαλώς, πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ πιο επικίνδυνη από την υπόθεση Watergate των ΗΠΑ. Στην Τουρκία, τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε ότι γίνονται παράνομες εφαρμογές, που αντιτίθενται στο Σύνταγμα και στους νόμους, καθώς και στα δημοκρατικά ειωθότα. Το γεγονός ότι παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα του Γενικού Εισαγγελέα στην Κων/πολη και τέθηκε σε παρακολούθηση και ο ίδιος, αποτέλεσε σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δυστυχώς, στη χώρα μας, που είναι κράτος δικαίου, οι βοηθοί των Εισαγγελέων μπορούν και λαμβάνουν αποφάσεις για την παρακολούθηση της προϊσταμένης τους Αρχής. Ποιος τους έχει δώσει αυτή τη δικαιοδοσία; Από ποιον παίρνουν δύναμη και θάρρος; Η παρακολούθηση του Γενικού Εισαγγελέα και μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί ένα νέο κομμάτι, που έχει αποκοπεί από το παγόβουνο της παρανομίας στην Τουρκία. Και αυτό δεν είναι μόνο συνέπεια της συμπεριφοράς ενός Υπουργού, που υπερέβη τα καθήκοντά του, αλλά απήχηση μιας γενικής αντίληψης που επικρατεί στην εξουσία».

****

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του MHP, Οκτάι Βουράλ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις είπε: «Παρατηρείται ότι ποδοπατείται το δίκαιο και ότι η χώρα διοικείται με την αντίληψη μιας αυταρχικής κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο επίσης Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του MHP, Σαντίρ, δήλωσε ότι στην Τουρκία συμβαίνουν άσχημα πράγματα και ότι αυτά έχουν απήχηση και στη Βουλή. Ακόμη, είπε ότι η Τουρκία περνάει από ένα τούνελ φόβου και ότι όλοι ζουν με το φόβο της παρακολούθησης.

****

Στο μεταξύ, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος [ΑΚΡ] Τζανικλί, σχετικά με το θέμα της παρακολούθησης, είπε ότι η αντιπολίτευση μπερδεύει τα πράγματα και ότι κανένας δεν μπορεί να συζητεί το θέμα μιας νόμιμης παρακολούθησης, που γίνεται με την απαιτούμενη δικαστική απόφαση και την εφαρμογή του νόμου.

****

Ο Τύπος γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χασάν Γκερτσέκερ δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους τα εξής: «Στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο θέμα παρακολούθησης σχετικά με το Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό θα το ερευνήσουμε και θα πράξουμε τα απαιτούμενα. Ζητήθηκαν σχετικές πληροφορίες. Για να μπορέσουν να παρακολουθηθούν τα τηλέφωνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απαιτείται η σχετική άδεια του Πρώτου Προεδρικού Συμβουλίου [του Δικαστηρίου]. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν είναι εφικτή η παρακολούθηση».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP