Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Ο τουρκικός τύοπος για τα γεγονότα στην Κίνα


Ο Τύπος δίνει σήμερα ευρεία δημοσιότητα στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σίντζαν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Κίνας άνοιξαν πυρά στους διαμαρτυρόμενους Ουϊγούρους Τούρκους με συνέπεια να γεμίσουν οι δρόμοι πτώματα. Τα γεγονότα συνεχίζονται και δεν μπορούν να παρεμποδιστούν. Η ένταση είχε ξεκινήσει από μια φιλονικία που ξέσπασε μεταξύ Κινέζων και Ουιγούρων Τούρκων σε εργοστάσιο και μετατράπηκε – όπως γράφει – σε εθνική σύγκρουση. Μετά τις συγκρούσεις που έγιναν επιβλήθηκε από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύκτα.

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε ακόμη σοβαρή αντίδραση από τον κόσμο στη σφαγή που έγινε στο Σίντζαν και εκείνο που διατυπώνεται είναι μόνον ότι τα γεγονότα παρακολουθούνται με ανησυχία.


Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Νταβούτογλου: Παρακολουθούμε με ανησυχία τα διαδραματιζόμενα» γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ανέφερε πως παρακολουθούν με βαθιά θλίψη και ανησυχία τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην Ουρούμτσι, όπου μετά από επέμβαση της Αστυνομίας έχασαν τη ζωή τους 156 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 800.

Ο Νταβούτογλου σε έκκλησή του προς την κυβέρνηση της Κίνας, ζήτησε να βρεθούν μια ώρα αρχύτερα οι υπαίτιοι και να εξασφαλιστεί στην περιοχή η ειρήνη και η ηρεμία.

Ο Τ/ΥΠΕΞ, αφού υπογράμμισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα, είπε: «Την τελευταία περίοδο οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι καλές. Ελπίζουμε ότι θα σταματήσει η ένταση αυτή. Είμαστε έτοιμοι, ως κυβέρνηση, να συμβάλουμε στην ηρεμία που θα επέλθει στην περιοχή».

****
Η Türkiye στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ο Κινέζος επιτετραμμένος εκλήθη στο Τ/ΥΠΕΞ» γράφει ότι η Άγκυρα, η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όσα διαδραματίζονται στην περιοχή Σίντζαν της Κίνας, κάλεσε τον επιτετραμμένο της Κίνας στην Άγκυρα στο Τ/ΥΠΕΞ και έλαβε πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ, Οζουγκεργκίν, ανέφερε ότι ο πρέσβης Τσεβίκοζ κάλεσε τον επιτετραμμένο της Κίνας και είχε μαζί του συνομιλία αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Στον επιτετραμμένο της Κίνας εκφράστηκε η λύπη και η ανησυχία που αισθανόμαστε λόγω των εξελίξεων αυτών.

Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Μπαχτσελί: Η Τουρκία πρέπει να εκφράσει τη θέση της» γράφει ότι ο αρχηγός του ΜΗΡ, Μπαχτσελί, επέκρινε τη στάση την οποία τηρεί η κυβέρνηση του ΑΚΡ απέναντι σε όσα διαδραματίζονται στην περιοχή Σίντζαν και χαρακτήρισε ως «απερισκεψία» το γεγονός ότι δεν κάλεσε στο Τ/ΥΠΕΞ τον πρέσβη της Κίνας στην Άγκυρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Ο Μπαχτσελί απηύθυνε παράλληλα έκκληση στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Η κυβέρνηση να θέσει την αποφασιστική της στάση στο μακελειό αυτό το οποίο έχει βαθύτατα τραυματίσει το τουρκικό έθνος κατά τρόπο που αρμόζει στην Τουρκία, καθώς και μια στάση όπως αυτή που τηρεί η διεθνής κοινότητα απέναντι στην Κίνα».

Η Yeni Şafak στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Συγκρούσεις μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας» γράφει ότι χθες μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας στην Άγκυρα διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το μακελειό που πραγματοποιεί η Κίνα στο ανατολικό Τουρκιστάν, με συνέπεια να σημειωθούν συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταβάλλοντας μεγάλο κόπο κατόρθωσαν να ηρεμήσουν τους διαδηλωτές οι οποίοι εκσφενδόνιζαν εναντίον της πρεσβείας αυγά, πέτρες και ξύλα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP