Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Τουρκία: πολιτική δικαιοσύνη στους στρατιωτικούς


Όπως αναφέρεται σήμερα στον γραπτό Τύπο και στις ιστοσελίδες έφτασε στον Πρόεδρο Γκιούλ μετά τις απόψεις των στρατιωτικών και η Έκθεση της Κυβέρνησης σχετικά με τον τελευταίο νόμο, που περιμένει την έγκριση του Προέδρου Γκιούλ, σχετικά με την ρύθμιση, που ανοίγει τον δρόμο της πολιτικής δικαιοσύνης στους στρατιωτικούς. Ο Πρόεδρος Γκιούλ έχει περιθώριο μέχρι τις 14 Ιουλίου να επικυρώσει τον νόμο για να τεθεί σε εφαρμογή ή να ασκήσει βέτο και να τον αποστείλει και πάλι στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για επανεξέταση.

Όπως τονίζεται η Κυβέρνηση με την Έκθεσή της, για την ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο στους στρατιωτικούς για την πολιτική δικαιοσύνη, υποστηρίζει την ρύθμιση αυτή τονίζοντας πως ο νόμος δεν αντιτίθεται στο καταστατικό (της Βουλής) και ότι η ψηφοφορία έγινε σύμφωνα με τις αρχές που απαιτείται.

Στην Έκθεση υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που ο νόμος επικυρωθεί από τον Πρόεδρο, θα γίνει προσφυγή από την αντιπολίτευση στο Συνταγματικό Δικαστήριο και παρουσιάζει προηγούμενα παραδείγματα σχετικά με αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ακόμα υπενθυμίζεται η άποψη ότι του αν ένα αδίκημα λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του στρατιωτικού νόμου αυτό δεν σημαίνει πως η υπόθεση σχετικά με αυτό θα εκδικαστεί στο στρατιωτικό δικαστήριο.

Στην Έκθεση που έστειλε η Κυβέρνηση στο Προεδρικό Μέγαρο γίνεται αναφορά και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και υπενθυμίζεται η απόφαση του ΕΔΑΔ ότι «η μοναδική χώρα στην οποία πολιτικοί δικάζονται σε στρατιωτικά δικαστήρια εν καιρώ ειρήνης είναι η Τουρκία και αυτά δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP