Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Επίσκεψη Τούρκου ΥΠΕΞ στο Καζακστάν


Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που βασίζεται στο δόγμα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, μέγιστη συνεργασία» αναπτύσσεται σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu αναχώρησε σήμερα για το Καζακστάν. Πριν από την αναχώρηση, ο Davutoğlu απαντώντας σε ερωτήσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT είπε τα παρακάτω:

«Ως ισότιμα αδέρφια είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για να μπορέσει το έθνος μας να πάρει τη θέση που της αρμόζει στον κόσμο».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Davutoğlu σημείωσε και τα εξής:

«Η Κεντρική Ασία αν και δεν είναι γείτονάς μας είναι μια περιοχή με την οποία έχουμε στενές σχέσεις πάνω από γειτονικές από όποıα σκοπιά και τις εξετάσετε. Πολιτιστικά, μιλάμε την ίδια γλώσσα. Διαθέτουμε το ίδιο πολιτισμικό παρελθόν. Ανήκουμε στο ίδιο γένος. Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί».

Ο Davutoğlu επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν αυτή τη στρατηγική ακόμα παραπέρα και τόνισε πως η Τουρκία δεν θα σιωπήσει στις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμα πως η Τουρκία θα κάνει την αναγκαία συνεισφορά έτσι ώστε η περιοχή να γίνει πιο ορατή στη διεθνή σκηνή.

Υπενθυμίζοντας τη συνεισφορά του τουρκικού Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης TİKA είπε το εξής:

«Με τα πρότζεκτ συγκοινωνιών και ενέργειας θα υποστηρίξουμε το άνοιγμα της Κεντρικής Ασίας προς τη Δύση».

Οι περιοδείες του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην περιοχή θα συνεχιστούν και μετά το τέλος της επίσκεψης στο Καζακστάν.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP