Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Κουρδικό ζήτημα η Τουρκικό πρόβλημα;


Στόχος και σκοπός του δημοκρατικού ανοίγματος είναι να φέρει ένα νέο επίπεδο ελευθερίας για τις μειονότητες στην Τουρκία όπως το όρισε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Τα παράδοξα όμως είναι ότι η Τουρκία:


1) εξακολουθεί να θεωρεί το PKK ως τρομοκρατική Οργάνωση παρά την μονομερή κατάπαυση του πυρός που αυτό έχει κηρύξει,

2) προχωρεί μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε κλείσιμο του κουρδικού κόμματος του DTP (και σε απειλές εναντίον του BDP για παρόμοια μέτρα) κάτι όμως που προκάλεσε την δημιουργία κλίματος έντασης και ανασφάλειας εξαιτίας των βίαιων διαδηλωσεων των Κούρδων σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Τουρκίας.

3) Εξαπολύει κύμα συλλήψεων εναντίον των Κούρδων πολιτικών με σκοπό να μειώσει την επιρροή τους κάτι το οποίο περιπλέκει την κατάσταση.

4) Επιδιώκει το κλείσιμο του στρατοπέδου προσφύγων Makhmour, το οποίο φιλοξενεί 12.000 Κούρδους από την Τουρκία και το οποίο το θεωρεί ότι τροφοδοτεί το PKK με μαχητές.Η επιδίωξη αυτή αποτελεί μέρος του οδικού χάρτη που έχει εκπονήσει η Τουρκία με σκοπό την εξάλειψη του PKK.

Η Τουρκία αδυνατεί να κατανοήσει ότι ολες οι πολιτικές της αφομοίωσης των Κούρδων έχουν αποτύχει. Η δημοκρατία (στην πραγματική της διάσταση) στην Τουρκία, θα έρθει μόνο μέσω της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Ο Ερντογάν, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας ( η οποία χτίστηκε με βάση την ιδεολογία του κεμαλισμού), ανέφερε τον όρο «κουρδικό πρόβλημα».Η αναφορά αυτή από μόνη της αρκεί για να γίνει κατανοητό ότι έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής σε παλαιότερες πολιτικές θέσεις. Μετά από 24 χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών για «επίλυση» του κουρδικού προβλήματος με στρατιωτικά μέσα , με την διάλυση του PKK είναι καιρός η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο είναι μάταιο. Οι βάσεις του PKK είναι σε περιοχές απομακρυσμένες βαθιά μέσα στα βουνά, πολύ μακριά από τα Τουρκικά σύνορα και σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG).Η στρατιωτική αυτή αποτυχία είναι αυτή που δημιούργησε και την ανάγκη πολιτικής λύσης του ζητήματος.Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν KRG έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατό εναντίον του PKK υποστηρίζοντας ότι είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας κάτι που δεν επιτρέπει την εμπλοκή της και έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την ειρηνική λύση του κουρδικού προβλήματος.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας σήμερα βιώνουν τον ίδιο βαθμό πολιτικής καταπίεσης το ίδιο αίσθημα αδικίας και προδοσίας που οι πρόγονοι τους βίωσαν κατά την διάρκεια του σχηματισμού της της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.Επίσημα οι Κούρδοι έχουν δηλώσει ότι πολιτικός τους στόχος δεν είναι η απόσχιση από την Τουρκία και η πλήρης ανεξαρτησία τους. Στόχος τους είναι να επιτύχουν μεγαλύτερη ελευθερία και να διατηρήσουν την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά τους. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το PKK πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο έγκλειστος ηγέτης του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι δεδομένο ότι έχει εξέχοντα ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία αυτή..

www.kurdishglobe.net/index.jsp

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_7933.html#ixzz0f8p3RxyY

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP