Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πρόβλημα «τρομοκρατίας» της Τουρκίας για άλλους περιφερειακούς σκοπούς;


Στην Άγκυρα ήταν φιλοξενούμενοι την προηγούμενη εβδομάδα δυο Αμερικανοί αξιωματούχοι Ο ένας ήταν ο Ray Odiemo κορυφαίος ανώτερος υπάλληλος των ΗΠΑ στο Ιράκ και ο ΓΓ του Υπουργείου Άμυνας Robert Gates ο οποίος κατέφθασε μερικές μέρες αργότερα.

Όπως ήταν αναμενόμενο , και καλύφθηκε το συμβάν από την Daily News , οι δυο αυτές επισκέψεις εστιάστηκαν στον τρόπο που θα ενταθούν η τρέχουσα συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στην μάχη κατά της παράνομης οργάνωσης του ΠΚΚ.


Σύμφωνα με τον Γραμματέα Άμυνας , Στρ. Odiemo ,συζητήθηκε ένας σχέδιο δράσης με πιθανή περαιτέρω βοήθεια από τους Τούρκους αξιωματούχους όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα .’’ Νομίζω πως αυτό που βλέπουμε είναι μια περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε μια προσπάθεια να ενδυνάμωσης της συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση αυτής της απειλής ‘’είπε ο Gates.

Εμείς σαν Daily News χαιρετίζουμε αυτή τη νέα επίτευξη όπως κάναμε όταν ο πρώην Πρόεδρος George W. Bush αποφάσισε να παράσχει ‘ ‘σημαντική υποστήριξη με τις μυστικές υπηρεσίες , εξοπλισμό επιτήρησης και αναγνώρισης κ.α. ’’στην Τουρκία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν το ΠΚΚ στο 2007. Εντούτοις , λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη εμπειρία μας , πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε προσεκτικοί για τέτοιου είδους δηλώσεις.

Εξαιτίας του απορρήτου αυτής της υπόθεσης ,το κοινό δεν θα πρέπει να έχει ακριβή γνώση του πως η όλη διαδικασία λειτουργεί και τι είδους αποτελέσματα έχει ήδη επιφέρει. Η Τουρκική κυβέρνηση και η στρατιωτική φαίνονται ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα συνεργασία. Αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει κανένα σημάδι στην όλη διαδικασία που να αποδεικνύει ότι είναι κοντά στην φάση της εξάλειψης της τρομοκρατίας.

Για να ξεκαθαρίσουμε όμως τα πράγματα , αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι υπάρχει σχέδιο δράσης από Αμερικανούς αξιωματούχους .Το πρώτο σχέδιο δράσης ενάντιων του ΠΚΚ ανακοινώθηκε το 2003 αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν προετοιμάστηκε η κατοχή του Ιράκ από τα Αμερικανικά στρατεύματα. Το ίδιο έτος , έγινε μια τριμερής συνεδρίαση με συμμετέχοντες αξιωματούχους από το Ιράκ, Τουρκία, και Αμερική.

Ας σας δώσουμε τώρα τα βασικά στοιχεία που κινήθηκε ο Gates:’ ‘Πάνω σε αυτή την φάση συναντήθηκα με την Περιφερική Διοίκηση του Κουρδιστάν , Πρόεδρο Massoyd Barzani στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα. Συζητήσαμε για την σημαντικότητα της Κουρδικής Διοίκησης θέτοντας πίεση στο ΠΚΚ να εγκαταλείψει την βία ως μέσω πολιτικής πίεσης’’.

Αυτά λένε οι Αμερικάνοι στους Ιρακινούς και Κούρδους αρχηγούς για χρόνια. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι προσπάθειες δεν απέδωσαν ιδιαίτερα.

Εάν δεν υπάρχει κάτι νέο που να ασχολούμαστε τώρα χρειάζεται να αναμοχλεύομαι τις παλιές ιστορίες σήμερα; Ειδικότερα την στιγμή που ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου İlker Başbuğ είπε στον Gates ‘’ότι η απόλυτη λύση σε αυτό είναι απλά να μη σκοτώνουμε τον οποιονδήποτε’’

Θέλει η Κυβέρνηση της Ουάσινγκτον να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Τουρκίας ; Η είναι μέρος ενός μελλοντικού πάρε δώσε για την επέκταση των αντιπυραυλικών συστημάτων ραντάρ στα τουρκικά εδάφη;

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιεί το Τουρκικό πρόβλημα με την τρομοκρατία για άλλους περιφερειακούς σκοπούς. Γι αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι η επίσκεψη των Gates και Odiemo δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά από απαντήσεις σε πολύ κρίσιμα ζητήματα


hurriyetdailynews.com

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_5670.html#ixzz0f8nEOciX

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP