Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Αναλαμβάνει δράση ο μειονοτικός σύλλογος Ιάσμου ξεκινώντας από την καταγραφή της ιστορίας


Την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας, του φυσικού κάλλους, ηθών και εθίμων του δήμου Ιάσμου, συνθέτοντας μία χρήσιμη ενημερωτική έκδοση για ντόπιους αλλά και επισκέπτες, γνωστοποίησαν στον δήμαρχο Καδή Ισμέτ μέλη του μειονοτικού πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου.

Ο σύλλογος δύο περίπου χρόνια μετά την ίδρυσή του με νέα διοίκηση στο τιμόνι και πρόεδρο την νεαρή δικηγόρο Σελβέρ Χουσείν, πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση με το δήμαρχο του Ιάσμου, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις δράσεις, αλλά και να ζητήσουν τη συνεργασία του. Ο μειονοτικός σύλλογος είχε παρουσιάσει τους στόχους του ήδη από το 2009 όταν είχε τελέσει τα εγκαίνια της στέγης. Αυτοί ήταν η προάσπιση του πολιτισμού, της δημοκρατίας, των παραδόσεων και η προσφορά στο τόπο.


Την υλοποίηση των παραπάνω έχει σαν σκοπό η πρόταση που κατατέθηκε και επίσημα στον δήμαρχο και για την οποία ανέφερε στο «Χ» η πρόεδρος Σελβέρ Χουσείν λέγοντας: «στις σκέψεις μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να κάνουμε κάτι σχετικά με την ιστορία του δήμου μας. Μπορούμε να βγάλουμε ένα ένθετο, με την συνδρομή και την βοήθεια του δήμου. Η έρευνα θα γίνει από εμάς, από επιστήμονες του συλλόγου με πολύ μελέτη και κατόπιν διεξαγωγής μαθημάτων στον σύλλογο. Έτσι θα μπορέσουμε να εκδώσουμε ένα εγχειρίδιο, στην έκδοση του οποίου θα έχει συμβάλλει ο σύλλογος και ο δήμος. Η έκδοση αυτή θα βοηθάει οποιονδήποτε επισκέπτη από το εσωτερικό και το εξωτερικό, να μάθει περισσότερα πράγματα για τον δήμο μας, τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και των αρχαιολογικών χώρων».

Συνυφασμένη με την παραπάνω πρόταση ανάδειξης της ιστορίας του δήμου Ιάσμου είναι η αυτή της δημιουργίας ενός ξενώνα. Τα μέλη του συλλόγου εξήγησαν στον δήμαρχο την ανάγκη ύπαρξης ενός ξενώνα για τη φιλοξενία επισκεπτών αλλά και μελών αδελφοποιημένων συλλόγου. «Θα θέλαμε να συνδράμουμε στην δημιουργία ενός χώρου που να μπορεί να φιλοξενήσει μέλη άλλων συλλόγων στα πλαίσια των ανταλλαγών που κάνουμε. Να είναι κάτι σαν ξενώνας. Άλλωστε υπάρχουν αρκετά κτήρια στον δήμο Ιάσμου τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν», τόνισε η Σελβέρ Χουσείν.

Νέα διοίκηση για τα 220 μέλη του συλλόγου

Ο μειονοτικός πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου αριθμεί 220 μέλη και πρόσφατα εξέλεξε το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από την πρόεδρος Σελβέρ Χουσείν, τον αντιπρόεδρο Μουμίν Αρίφ, την γραμματέα Σελζού Χουσεϊν, τον ταμία Κεμάλ Φαχρετίν και τρία μέλη που ασχολούνται με το πολιτιστικό τμήμα και το τμήμα δημοσίων σχέσεων του συλλόγου, την Σαδριέ Σουλεϊμάν στον επιμορφωτικό τομέα, τον Μουσταφά Ιμάμ στη διοργάνωση εκδηλώσεων και στις δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου και τον Οκτάϊ Νουτφή. Μάλιστα ο σύλλογος σχεδιάζει την εξάπλωση του και σε άλλους οικισμούς της περιοχής, μία ανάγκη που προέκυψε με τη δημιουργία του Καλλικρατικού δήμου Ιάσμου, όπως είπε η πρόεδρος, «σκεφτόμαστε την εξάπλωση του συλλόγου. Υπάρχουν αιτήματα από κατοίκους άλλων χωριών που εντάχθηκαν στο νέο δήμο Ιάσμου, να δημιουργηθούν κι εκεί παραρτήματα».

Ο χώρος του συλλόγου στον Ίασμο είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ εκεί προσφέρονται μαθήματα χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, μαθήματα γλωσσών για τα παιδιά, τέχνης, μουσικής, χορού.


ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Κάθε προσπάθεια πολιτισμικής ανάδειξης παραμεθορίων περιοχών μας βρίσκει σύμφωνους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την περιοχή της Θράκης, μια περιοχή με την μικρότερη επισκεψιμότητα από πλευράς τουριστών, καθ' όσον δε αποτελεί τουριστικός προορισμός.
Δεν θα πρέπει όμως σε καμμία περίπτωση να ευνοούνται μόνο οι πολιτιστικές προσπάθειες της μίας πλευράς....θα περιμένουμε τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, καθώς και τη στάση του δήμου σε ανάλογα αιτήματα που θα τεθούν μελλοντικά.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP